În acelaşi timp, cifra brută de afaceri a ajuns la 2,76 miliarde de dolari, cu circa 40% peste rezultatul din primul trimestru din al anului trecut. „Pentru 2018 ne-am propus să punem accent pe extinderea activităţilor de trading şi retail ale Grupului, dar şi continuarea implementării programelor interne pentru dezvoltarea etapizată şi diversificarea ulterioară a business-ului. Factorul de bază al creşterii a devenit astfel atingerea în perioada de raportare a unor noi rezultate record de performanţă operaţională şi de productivitate maximă, care depăşesc rezultatele atinse la sfârşitul lui 2017”, a declarat Alexey Golovin, vicepreşedinte Dezvoltare Corporativă şi Strategie al KMG International.
Rezultatele din primul trimestru au fost susţinute şi de creşterea cu 27% a cantităţilor de materii prime procesate în unităţile de producţie ale Grupului – rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi divizia de petrochimie. Cea mai mare unitate de profil din România – Petromidia Năvodari a procesat în T1 2018 o cantitate record de 1,52 milioane tone de materii prime (+27%) şi a atins un grad de utilizare a capacităţii de rafinare de 98,5% (+25%). „Rezultatele financiare ale segmentului de rafinare au fost influenţate pozitiv de condiţiile de piaţă favorabile (marja de rafinare 44,5 USD/ tonă), precum şi de continuarea programelor începute în 2014 privind optimizarea proceselor de producţie (creşterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) şi a consumului de energie, dar şi eficientizarea costurilor de operare”, se arată în comunicat.
În România, vânzările totale de produse petroliere s-au majorat cu circa 3% în primul trimestru până la un nivel de 576.000 tone, livrările directe ale rafinăriei Petromidia către clienţii non-Grup înregistrând o creştere de peste 40%. În acelaşi timp, rafinăria Vega Ploieşti şi divizia de petrochimie şi-au îmbunătăţit vânzările de produse pe piaţa internă cu circa 22%, respectiv 11%. Pe fondul condiţiilor meteorologice severe din luna martie, divizia de retail a Grupului în România – Rompetrol Downstream a consemnat în T1 2018 un volum total al vânzărilor de carburanţi de 487.000 tone, în uşoară scădere faţă de nivelul din primul trimestru al anului trecut. Din această cantitate, circa 30% a fost comercializată prin staţiile Rompetrol, indicator în creştere cu 3% faţă de cel atins în perioada similară a anului trecut.
Potrivit sursei citate, compania şi-a continuat în primul trimestru extinderea prezenţei la nivel naţional dar şi a programului de rebranding al staţiilor sale (GPL, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres). La finele lunii martie, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 818 puncte de comercializare carburanţi, în creştere cu 66 de unităţi faţă de martie 2017. De asemenea, Rompetrol Downstream a înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor de produse din magazinele şi restaurantele aferente benzinărilor, cu circa 34% faţă de T1 2017.
La nivel regional, cantităţile totale de carburanţi comercializate prin subsidiarele Grupului din Bulgaria, Georgia şi Republica Moldova în primul trimestru din aceste an s-au ridicat la peste 216.000 tone, în creştere cu 3% faţă de nivelul atins în perioada ianuarie – martie a anului trecut. Cu o cotă de 48%, Grupul este cel mai mare furnizor de produse petroliere în Moldova, fiind în acelaşi timp şi un jucător important în sectorul de retail, unde deţine prin cele 85 de staţii Rompetrol o cotă de 25%. KMG International şi-a propus atingerea în următorii 4 ani a unei cote de 24% în România, 25% în Georgia, 30% în Republica Moldova şi 12% în Bulgaria.
Planuri de dezvoltare în România și regiunea Mării Negre
In a doua parte a lunii iunie, reprezentanții KazMunayGas, acționarul majoritar al KMG Internațional, i-au prezentat ministrului Energiei, Anton Anton, planurile de dezvoltare a companiei exprimându-și totodată angajamentul de a respecta obligaţiile asumate în Memorandumul semnat cu statul român.
„România şi românii sunt partenerii alături de care am transformat Petromidia în una dintre cele mai moderne rafinării din sud-estul Europei şi nu ne vom opri nicidecum aici. Vom continua să investim în sectorul energetic românesc, vom continua să fim unul dintre cei mai mari producători şi exportatori ai ţării, vom continua să lucrăm pentru îmbunătăţirea celor mai importante sectoare sociale ale României şi, de asemenea, pentru păstrarea oamenilor valoroşi în ţară. Toate acestea, pentru că ne dorim să privim în urmă cu mândrie şi satisfacţie”, a declarat Sauat Mynbayev, preşedintele directoratului KazMunayGas.
În cadrul discuţiei cu oficialii Ministerului Energiei, KMG şi-a exprimat angajamentul ferm de a-şi respecta toate obligaţiile asumate în Memorandumul de Întelegere semnat cu statul român. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestuia se referă la crearea fondului mixt de investiţii româno-kazah, care va avea o durată de şapte ani şi un nivel investiţional estimat de aproximativ un miliard de dolari.
KMGI a identificat deja cel puţin două proiecte majore care pot fi dezvoltate în perioada următoare şi care vor influenţa pozitiv economia României prin crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă. Acestea se referă la extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală şi construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia.
În 2017, KMGI a prelucrat peste 6,2 milioane de tone de materie primă în unităţile sale de producţie din România – rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, divizia de petrochimie. Petromidia Năvodari este cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne din regiune.