Propunerea KMG i-a fost lansată ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, într-o discuţie avută astăzi, la sediul Ministerului Economiei.
"Conducerea KazMunayGaz a lansat o invitaţie părţii române de a înfiinţa o societate mixtă pentru realizarea de operaţiuni de service la sondele petroliere din Kazahstan", se arată într-un comunicat al instituţiei. Printre temele de discuţie s-a numărat şi "dinamizarea" negocierilor privind recuperarea creanţelor bugetare ale statului faţă de Rompetrol Rafinare Constanţa.
Reprezentanţii KazMunaiGaz i-au mai transmis lui Chiţoiu că vor să extindă reţeaua de benzinării în România, în paralel cu dezvoltarea forajului şi extracţiei de petrol. În primăvara acestui an, reprezentanţii Guvernului Ungureanu au reluat discuţiile cu KMG referitoare la creanţa de peste 600 milioane de dolari a Rompetrol către statul român.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003. Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari, din care 24 milioane dolari reprezintă dobânda aferentă perioadei septembrie 2009 – septembrie 2010.
La sfârşitul lunii septembrie 2010, compania kazahă KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate, iar prin această operaţiune statul a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare. Decizia Rompetrol de conversie în acţiuni a obligaţiunilor rămase nerăscumpărate a fost contestată în instanţă de statul român, anunţă mediafax.ro.