Administrația preşedintelui american Donald Trump a distrus toate formatele posibile de cooperare cu Rusia, inclusiv Acordul de control asupra armelor, reuniuni la nivel înalt şi contracte de activitate între departamente, a declarat șeful Comitetului Consiliului Federației pentru afaceri externe, Konstantin Kosacev.
„Administrația anterioară, aflată pe picior de plecare, a lui Donald Trump a distrus trei dintre cele trei formate posibile pentru rezolvarea problemelor din relațiile noastre bilaterale” – a declarat Kosacev la postul de televiziune „Împreună Federaţia Rusă”.
Potrivit afirmaţiilor sale, primul format se referă la acordurile şi înţelegerile care au fost elaborate în ultimele decenii și pe care americanii, unul după altul, „le-au trecut în arhivă”. „A mai rămas să aflăm soarta ultimului tratat în domeniul stabilității strategice – START. Dacă şi acesta va fi anulat, putem spune că Statele Unite ale Americii au distrus complet sistemul acordurilor bilaterale și multilaterale în domeniul stabilității strategice și al controlului armelor” – a declarat Kosacev.
Mecanismul întâlnirilor regulate a fost distrus
Cel de-al doilea format distrus este mecanismul de întâlniri regulate ale preşedinţilor Rusiei şi SUA, a adăugat senatorul rus.
„Nu au avut loc astfel de întâlniri, a existat practic o reuniune la summit şi câteva convorbiri telefonice, dar şi acest lucru, evident, nu este suficient, ţinând cont de perioada de activitate a actualei administrații a Casei Albe” – a declarat Kosacev. Iar al treilea format îl constituie contactele dintre ministere şi departamente, pe linia Ministerelor de Externe, a Ministerelor Apărării, a Ministerelor energiei, economiei, transporturilor şi culturii, a precizat Kosacev, potrivit Ria Nostovi.
„Şi aici contactele lipsesc” – a declarat diplomatul rus. În opinia sa, restabilirea relaţiilor va trebui începută din sens opus, întâi contactele pe linie ministerială, apoi întâlnirile la nivel înalt şi în final restabilirea accesului pentru noi acorduri şi înţelegeri. „Aceasta este calea pe care va trebui s-o urmăm, dar pe această cale vom putea merge doar dacă va exista disponibilitate şi interes dinspre partea americană” – a conchis Kosacev.