În vârstă de 65 de ani, Konstantinos Tasoulas este un politician de marcă al partidului de guvernământ din Grecia, Noua Democrație. Acesta a deținut funcția de președinte al Parlamentului din 2019, odată cu venirea la putere a actualului guvern.

Alegerea din Grecia s-a făcut în urma unui al patrulea tur de scrutin

Alegerea sa s-a făcut în urma unui al patrulea tur de scrutin, în care a obținut 160 de voturi într-un legislativ format din 300 de membri. În primele trei tururi, pentru a fi ales era necesară o majoritate de 200 de voturi, prag care nu a putut fi atins, având în vedere că partidul de guvernământ deține 157 de mandate, conform informații publicate de AFP.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a salutat alegerea lui Tasoulas, exprimându-și convingerea că acesta va fi un simbol al unității naționale și un garant al stabilității democratice. Cu toate acestea, desemnarea sa a fost criticată de opoziția de stânga, care a acuzat guvernul că a încălcat tradiția de a numi un președinte din afara partidului aflat la putere, pentru a asigura consensul politic.

„Aș dori să îl felicit călduros pe Konstantinos Tasoulas, încrezător că își va îndeplini rolul înalt de simbol al unității noastre naționale, dar și de garant al normalității democratice și al stabilității constituționale”, a scris acesta într-o postare realizată pe X.

Konstantinos Tasoulas
SURSĂ FOTO: eKathimerini

În perioada în care a condus Ministerul Culturii, s-a remarcat printr-o campanie activă pentru repatrierea frizelor Parthenonului

Totodată, Tasoulas s-a confruntat cu nemulțumirea familiilor victimelor tragediei feroviare din 2023, cel mai grav accident de acest tip din Grecia, soldat cu 57 de morți. În calitate de președinte al Parlamentului la momentul respectiv, acesta a fost acuzat că nu a făcut suficiente demersuri pentru accelerarea anchetei privind cauzele accidentului.

Născut în Ioannina, în nord-vestul Greciei, Tasoulas are o carieră politică de 25 de ani în cadrul partidului Noua Democrație. De profesie jurist, a ocupat funcția de ministru adjunct al apărării între 2007 și 2009 și pe cea de ministru al culturii și sportului între 2014 și 2015, în timpul crizei financiare care a afectat Grecia. În perioada în care a condus Ministerul Culturii, s-a remarcat printr-o campanie activă pentru repatrierea frizelor Parthenonului, expuse la British Museum din Londra, după ce au fost duse acolo în secolul al XIX-lea de diplomatul britanic Lord Elgin.