Parlamentarii kosovari s-au reunit vineri pentru a alege noul preşedinte al ţării, într-un parlament înconjurat de importante forţe de ordine şi în condiţiile în care opozanţii demonstrează în faţa clădirii, hotărâţi să împiedice votul.
Hashim Thaci, ministru al afacerilor externe şi fost premier al Kosovo, este favoritul acestui vot, în faţa lui Rafet Rama, şi el candidat din partea Partidului Democratic din Kosovo, condus de Thaci.
Fosta provincie sudică sârbă, care şi-a proclamat independenţa în 2008, este, din octombrie, scena unei profunde crize politice, opoziţia paralizând lucrările parlamentului prin tiruri de gaze lacrimogene şi manifestaţii, uneori violente, la Pristina.
Opoziţia din Kosovo cere demisia guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. Ea acuză puterea de corupţie şi îi cere să renunţe la un acord privind 'normalizarea' relaţiilor cu Serbia, încheiat în 2013 cu medierea Uniunii Europene.
'În calitate de premier, Thaci nu a făcut nimic timp de opt ani pentru a reduce şomajul, după cum nu a încercat nici să îmbunătăţească starea economiei. Ar fi un dezastru pentru Kosovo dacă el va reveni la putere în următorii cinci ani', a spus, pentru AFP, Agron Mustafa, 29 de ani, avocat fără loc de muncă, care protestează în faţa sediilor parlamentului şi guvernului de la Pristina.
Şomajul afectează circa 40% din populaţia activă din Kosovo, un stat cu 1,8 milioane de locuitori.
Sute de manifestanţi ai opoziţiei au ridicat corturi şi se află, începând de miercuri, în faţa sediului guvernului, afirmând că intenţionează să rămână aici până la demisia lui şi până când nu se va renunţa la acordul cu Belgradul.
Pentru a fi ales preşedinte, candidatul trebuie să fie aprobat de două treimi dintre deputaţi, într-un parlament care numără 120 de membri. Dacă preşedintele nu este ales după trei tururi de scrutin, parlamentul trebuie să fie dizolvat şi alegeri legislative anticipate trebuie să fie convocate într-un termen de 45 de zile.
Deputaţii au termen până la 7 martie pentru a se achita de această sarcină, pentru că, în conformitate cu textul Constituţiei, noul preşedinte trebuie să fie ales până cel târziu o lună înainte de sfârşitul celor cinci ani a preşedinţiei actuale, a lui Atifete Jahjaga, la 7 aprilie.AGERPRES