Se încing spiritele în apropiere de România!
Kosovo a cumpărat drone turceşti Bayraktar
Într-o perioadă în care Kosovo se confruntă cu tulburări în nord, unde etnicii sârbi refuză să recunoască autorităţile de la Pristina, autorităţile kosovare au decis să cumpere un lot din celebrele drone Bayraktar produse de Turcia.
Aceste drone au devenit celebre la nivel internaţional în special după ce au început să fie folosite cu mare succes în războiul din Ucraina, de către militarii Kievului.
Într-o postare pe Facebook care îl arată în faţa unei drone împreună cu ministrul Apărării, premierul din Kosovo, Albin Kurti, a transmis că ultimele cheltuieli de securitate au făcut ţara mai sigură.
Până la acest moment, nu a fost făcut public numărul sau costul dronelor, primele cumpărate de Kosovo, şi nici nu s-a menţionat pentru ce anume vor fi folosite aceste aparate de zbor fără pilot.
„Kosovo este acum şi mai sigur şi întotdeauna mândru”, a fost mesajul transmis de către Albin Kurti.
Premierul din Kosovo a adăugat că Guvernul pe care îl conduce a crescut în ultimii doi ani numărul militarilor săi cu 80% şi bugetul apărării cu peste 100%.
Violenţe în nordul Kosovo: sârbii din zona de nord cer mai multă autonomie
Republica formată în urmă cu 15 ani construieşte o armată care ar urma să ajungă la 5.000 de soldaţi regulaţi şi 3.000 de rezervişti. În plus, există acolo şi o importantă forţă desfăşurată de NATO. Este vorba de peste 4.500 de militari de menţinere a păcii în ţara cu 1,8 milioane de locuitori.
În ultimele luni, Kosovo s-a confruntat cu cele mai grave violenţe etnice de până acum în nordul ţării, care găzduieşte aproximativ 50.000 de sârbi etnici, susţinuţi de Belgrad.
Problemele au izbucnit în luna mai, după ce primarii etnici albanezi şi-au preluat funcţiile în urma alegerilor locale boicotate de sârbi, care cer implementarea unui acord vechi de un deceniu pentru mai multă autonomie.
Autorităţile din Kosovo şi-au declarat clar intenţia de a adera la NATO, însă există o problemă: patru dintre membrii alianţei încă nu îi recunosc independenţa faţă de Serbia, declarată în 2008.
După violenţele din luna mai, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi-a plasat armata în alertă de luptă şi a mutat unităţi mai aproape de graniţa cu Kosovo.