Kosovo trece la moneda unică europeană
„Euro ca singură modalitate de plată și achiziție, definită clar în Republica Kosovo, nu este o problemă negociabilă”, a declarat prim-ministrul Albin Kurti.
Belgradul nu a avut nicio reacție până acum.
Etnicii sârbi sunt îngrijorați
Decizia a generat îngrijorare printre locuitori. Blagica Radovanovic, un profesor pensionar din Nordul Mitrovica, spune că va fi un dezastru, conform informațiilor furnizate de Fox News.
„Ce vom face cu oamenii care primesc ajutoare sociale, cărora poștașii le aduc (bani) direct la uși? Acest lucru va provoca o mare catastrofă umanitară”, a spus Radovanovic.
„Vom încerca să facem ca noile reguli să nu aibă un impact negativ sau să pedepsească cetățenii”, a spus vicepremierul Besnik Bislimi, promițând să urmeze o campanie de conștientizare publică.
Uniunea Europeană și Statele Unite exercită presiuni asupra ambelor țări pentru a pune în aplicare acordurile convenite între președintele sârb Aleksandar Vucic și Kurti în februarie și martie.
Negocierile de normalizare facilitată de UE nu au înregistrat progrese semnificative. În special după un schimb de focuri în septembrie trecut între luptători sârbi mascați și poliția din Kosovo, incident soldat cu patru persoane decedate și care a crescut tensiunile.
Atât Serbia, cât și Kosovo și-au exprimat dorința de a adera la UE. Însă șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a atras atenția că refuzul lor de a face compromisuri pune în pericol perspectivele lor de aderare.
Forțele sârbe și separatistele albaneze au fost implicate într-un război între 1998 și 1999. Aproximativ 13.000 de persoane, în principal albanezi etnici, au pierit. Kosovo a declarat în cele din urmă independența în 2008, dar guvernul de la Belgrad nu recunoaște Kosovo ca stat independent.