La finalul săptămânii trecute, Kosovo solicita aderarea la Consiliul Europei, iar drept răspuns, Serbia a spus că va relua campania de retragere a recunoașterii statului.
Kosovo solicită aderarea la Consiliul Europei, Serbia avertizează că-i retrage recunoașterea
Săptămâna trecută, Kosovo a solicitat să devină membru al Consiliului Europei, asta în timp ce premierul Albin Kurti anunțase că Pristina va solicita statutul de candidat la Uniunea Europeană până la finalul acestui an.
De asemenea, președintele Vjosa Osmani a declarat că Forțele de Securitate din această țară merită să fie în Alianța Nord Atlantică (NATO). Pe acest fond, Serbia a anunțat că reia campania de retragere a recunoașterii statului Kosovo, în timp ce alte patru țări, ale căror nume nu a fost precizat, și-au retras deja recunoașterea pentru Kosovo.
Kosovo a avut trei candidaturi în vedere, însă aceasta este cea mai realistă, scrie BNE IntelliNews.
Cererea a fost depusă după ce Rusia s-a retras
Kosovo a depus cererea pentru a deveni membru al Consiliului Europei după ce Rusia s-a retras din această instituție, în contextul în care mai multe țări au solicitat excluderea sa din acest organism european după ce a invadat Ucraina.
Kosovo are nevoie de votul a două treimi din partea membrilor pentru a face parte din cea mai mare organizație pentru drepturile omului din Europa. Potrivit informațiilor oferite de această țară, Kosovo are sprijin suficient pentru a fi acceptat.
Amintim că țara este recunoscută deja de 117 țări, printre care și Statele Unite ale Americii (SUA), în timp ce există state care încă nu au recunoscut independența acestuia, printre care se numără Spania, România, Grecia, Ciprul grec și Slovacia.
Statutul de candidat la Uniunea Europeană, o chestiune problematică
Anunțul de solicitare a statutului de candidat la UE a venit în timp ce Albin Kurti susținea o conferință de presă comună cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Acesta din urmă a cerut reconciliere între Kosovo și Serbia la peste 20 de ani distanță de la războiul dintre cele două țări, care s-a soldat cu aproximativ 13.000 de morți, majoritatea albanezi kosovari.
Cele două părți trebuie „să găsească o soluție politică, printr-un acord cuprinzător și durabil care să contribuie, de asemenea, la stabilitatea regională”, a declarat Scholz.
SUA sprijină planul Kosovo de a se alătura programului Parteneriatul pentru Pace al NATO, a declarat ambasadorul american Julianne Smith la 26 mai, după ce Kurti și-a exprimat dorința de aderare a țării sale.