Opt persoane sunt acuzate de fraudă vamală, spălare de bani şi corupţie

Toți suspecţii sunt considerați nevinovaţi până la dovedirea vinei lor în justiţia malteză, iar trei dintre ei sunt anchetaţi cu privire la organizarea fraudei. Este vorba despre o presupusă operaţiune frauduloasă de sustragere de la plata unor taxe vamale la importul de îmbrăcăminte şi alte bunuri materiale venite din China, prin declararea unor valori mai mici decât cele reale. Parchetul European acuză oficiali vamali din Malta de complicitate, în schimbul unor sume bani, şi de neîndeplinirea corectă a atribuţiilor lor.

În cadrul anchetei respective, Departamentul de Investigare a Infracţiunior Financiare din cadrul Poliţiei Malteze a efectuat percheziţii în mai multe locuri în Malta, inclusiv în birorui vamale, locuinţele suspecţilor şi adresele oficiale ale companiilor vizate. În cursul percheziţiilor, au fost confiscate trei vehicule scumpe şi circa 180 000 de euro, iar fondurile şi bunurile materiale ale suspecţilor au fost blocate.

Prejudiciul cauzat bugetului UE este estimat la câteva milioane de euro

Potrivit informațiilor transmise de Parchetul European, prejudiciul cauzat bugetului Uniunii Europene (UE) este estimat la câteva milioane de euro. În cadrul acestei anchete, Parchetul European a colaborat cu poliţia, vama şi biroul de recuperea activelor din Malta.

Despre Parchetul European

Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office – EPPO) este un parchet public independent al Uniunii Europene (UE), fiind responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale blocului comunitar. Printre ele se numără mai multe tipuri de fraudă, fraudă în materie de TVA cu prejudicii de peste 10 milioane de euro, spălarea de bani, corupția etc.

Parchetul European întreprinde investigații, efectuează acte de urmărire penală și exercită funcțiile de procuror în instanțele competente din statele membre participante, până la soluționarea definitivă a cazului. Până la începerea activității sale, numai autoritățile naționale puteau investiga și urmări aceste infracțiuni, dar competențele acestora se opreau la granițele țării lor. Organizații precum Eurojust, OLAF și Europol nu dispun de competențele necesare pentru a efectua astfel de investigații și urmăriri penale.

De la începerea operațiunilor sale la 1 iunie 2021, Parchetul European a înregistrat peste 4 000 de rapoarte de infracțiuni din partea statelor membre ale UE participante și a unor persoane private; au fost deschise peste 929 de investigații (până în iunie 2022).