Laura Codruța Kovesi a vorbit într-un interviu pentru Euronews despre corupția la nivelul Uniunii Europene, inclusiv situația din România. Procurorul-șef european anticorupție consideră că în țara noastră, atitudinea autorităților a contribuit la amploarea acestui fenomen.
Europa intensifică eforturile de combatere a corupției și în curând Parchetul European (EPPO) va putea cerceta infracţiunile care afectează bugetul european în statele membre. În acest context, Laura Codruța Kovesi, numită primul procuror public european, a vorbit despre planurile de a proteja fondurile europene de infractori, dar și de faptul că există corupție în toate țările, nu doar în cele din UE într-un interviu pentru Euronews.
„Corupția există în aproape toate țările, și nu numai în țările Uniunii Europene. Cu toate acestea, dacă vorbim despre gradul de corupție în diferite state, aceasta depinde de nivelul de implicare al autorităților locale. Acestea fiind spuse, nu putem spune că anumite țări sunt foarte corupte, iar altele sunt ferite de corupție”, a spus Laura Codruta Kovesi.
Întrebată despre obstacolele de care se lovește instituția pe care o conduce, Kovesi a spus că primul obstacol îl reprezintă lipsa resurselor financiare.
„În primul rând, vorbim despre lipsa resurselor financiare și bugetare. Acesta ar fi primul obstacol. Un alt obstacol ar fi o amânare și aș dori să vă ofer un exemplu concret. Procurorii europeni trebuiau numiți la sfârșitul anului trecut, însă nu au fost desemnaţi nici până astăzi. Nu putem avea un colegiu fără procurorii europeni, iar fără un colegiu nu putem defini regulile interne și cadrul de reglementare în care va funcționa procurorul public european. Această procedură a fost amânată deoarece Malta nu a propus un număr suficient de candidați eligibili. Ca urmare, începând din luna decembrie, întregul proces a fost întârziat. Sper ca procurorii europeni să fie numiți cât mai curând posibil”, a mai spus Kovesi.
Kovesi a fost întrebată și despre corupția din România și ce s-a întâmplat de la plecarea acesteia din fruntea Direcției Naționale Anticorupție.
„Am părăsit Direcția Națională Anticorupție în urmă cu doi ani și este dificil să comentez ce se întâmplă acolo. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că în ultimii trei ani justiția română a fost atacată constant. Mulți magistrați au fost hărțuiți în multe moduri. Au fost iniţiate multe acțiuni disciplinare și au fost deschise proceduri penale împotriva procurorilor și judecătorilor. Drept urmare, independența justiției a fost afectată constant de aceste atacuri și modificări legislative”, a spus fosta șefă a DNA.
Kovesi a mărturisit că se așteaptă la atacuri similare cu cele din România și la nivel european, dar datorită experienței anterioare se consideră pregătită. Aceasta spune că nu este singură în această luptă, urmând să aibă alături „o echipă întreagă care va lucra la Parchetul European” și speră că „vor avea un impact pozitiv”.
„Am gândit mereu că aceste atacuri, care nu au fost îndreptate numai împotriva mea, ci și împotriva tuturor procurorilor și a eficienței lor, reprezintă un criteriu pentru evaluarea calității și eficienței muncii pe care o facem. Motiv pentru care mă aștept la atacuri împotriva instituțiilor noastre și împotriva procurorilor noștri. Dar cred că experiența mea anterioară m-a pregătit cum trebuie pentru ceea ce va urma. Sunt convinsă că vom forma o echipă excelentă cu toți procurorii europeni. Nu voi fi singură în această luptă. Vom avea o echipă întreagă care va lucra la Parchetul European și sper că acțiunile noastre vor avea un impact pozitiv. În acelaşi timp, sunt sigură că acest lucru va da naștere unor atacuri de acest tip, dar sunt pregătită pentru asta și sunt convinsă că și colegii mei vor fi”, a conchis Laura Codruta Kovesi.