Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că la nivelul instituţiei a fost întocmită o propunere de buget pentru anul în curs în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro.
"Am întocmit o propunere pentru buget. Să sperăm că el va fi adoptat în aceeaşi variantă pe care noi am propus-o", a afirmat Kovesi la Radio România Actualităţi.
"Este o sumă între 35 de milioane-40 de milioane de euro, în condiţiile în care la nivelul DNA, anul trecut, am instituit măsuri asigurătorii de 640 milioane euro, bani care, la finalul dosarelor, ar trebui să intre în bugetul de stat. (…) Sper să nu avem surprize atunci când se va discuta bugetul DNA. Noi această propunere am înaintat-o şi aşteptăm un răspuns", a mai spus șefa DNA.
Ea a explicat că 80% din acest buget propus este grevat de drepturile salariale şi de cheltuieli de personal.
Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, l-a criticat, într-un interviu acordat postului de radio Europa FM, pe ministrul Justiției, Florin Iordache, pentru că ar fi încercat să obțină adoptarea ordonanței privind grațierea în mod netransparent.
"De ce trebuie făcute aceste modificări la Codul Penal în mod netransparent prin ordonanță de urgență? De ce nu s-a comunicat?", s-a întrebat șefa DNA, potrivit romanialibera.ro.
Șefa DNA a mai spus că, deocamdată, nu se impune o modificare a Codului Penal.
"Să vedem în ce sens se clarifică. Practica este unitară și este foarte clară și decizia CCR. Nu văd ce ar putea fi clarificat. Mă îndoiesc că este de bună credință (n.r. ministrul Justiției, Florin Iordache). Dacă este o clarificare de ce se lucrează în secret, de ce se lucrează noaptea? De ce nu este o procedură transparentă?" – s-a mai întrebat Kovesi.
Conducerea Ministerului Public, dar şi cea a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) consideră că nu se impune, în acest moment, o lege a amnistiei şi graţierii, potrivit unor declarații recente.
Procurorul general Augustin Lazăr este de părere că procurorii au alte priorităţi, în timp ce șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, susține că, dacă ar deveni realitate, amnistia şi graţierea nu ar trebui să se acorde pentru fapte de corupţie, informează digi24.ro.
Declaraţiile au fost făcute după întâlnirea avută de conducerea parchetelor cu ministrul Justiţiei.
„Nu, nu este necesară nicio lege a graţierii şi a amnistiei, fiindcă noi trebuie să combatem criminalitatea, avem priorităţi de a combate corupţia, de a recupera bunurile însuşite de infractori, alte asemenea chestiuni pentru care procurorii sunt plătiţi”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr.
„Nu sunt de acord ca o lege de amnistie sau graţiere colectivă sau individuală să fie dată cu privire la fapte de competenţa DNA”, a spus, la rândul său, Laura Codruța Kovesi.
AGERPRES