Campania pe care o duce Guvernul contra canditatului Parlamentului European la șefia Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, i-a determinat pe popularii europeni să aducă din nou în discuție statul de drept din România, care va deschide ultima sesiune plenară a actualei legislaturi.
Din nefericire, cu cât trec mai multe săptămâni, situația statului de drept din România se înrăutățește. Ultima campanie contra Laurei Codruța Koveși este inacceptabilă pentru un stat membru al UE și instituțiile europene nu trebuie să se lase șantajate de autoritățile române, transmite PPE, într-un comunicat de presă.
„Pozitia Parlamentului, bazata pe audierile tuturor candidatilor pentru functia de procuror-sef european, este clara: Laura Codruta Kovesi trebuie sa ocupe functia. Este capabila, competenta si independenta, atribute perfecte ale cuiva care trebuie sa conduca o asemenea structura. Experienta ei dovedeste ca e capabila sa lupte impotriva coruptiei si criminalitatii. Nu trebuie sa lasam campania dusa de autoritatile romane sa impiedice institutiile europene in a-si alege cel mai bun candidat.”, spune Inge Grable MEP, sefa Comisiei de Control Bugetar.
Grupul Popularilor Europeni au ținut să amintească că 12 state, pe lângă UE, au scris o scrisoare în care denunță modificările aduce Codului Penal și slăbirea luptei anticorupție.
„In ultimele luni, PE a cerut autoritatilor romane sa respecte valorile europene si statul de drept. PE trebuie sa tina cont de numeroasele cazuri in care statul de drept a fost incalcat in Romania si sa puna presiune pe autoritatile romane”, precizează Roberta Metsola, din Comisia LIBE.
Așadar, statul de drept din România va fi săptămâna viitoare pe agenda ultimei sesiuni a Parlamentului European de la Strasbourg, care va începe luni și se va termina joi.
Percepția asupra regimului politic de la București s-a distrus în ultimele luni, în contextul intențiilor Guvernului PSD/ALDE de a modifica prin ordonanțe Legile Justiției și Codurile Penale, precum și al campaniei de denigrare și lobby, prin care puterea politică a încercat să o împiedice pe Laura Codruța Kovesi să ajungă procuror-șef european.
Atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European, au criticat dur conducerea guvernului și i-a solicitat Vioricăi Dăncilă să înceteze acțiunile contra statului de drept.
Răspunsul liderilor din România nu au fost satisfăcătoare nici în chestiunea OUG pe Justiție și nici în ceea ce privește atitudinea față de „cazul” Kovesi, scrie Ziare.com.