Determinată să aibă cel mai nepotrivit candidat pentru rolul de procuror-șef european, Uniunea Europeană s-a asigurat că acesta este ales printr-un proces rapid, încălcându-și propriile reguli privind etica, declară cotidianul The Telegraph, făcând referire la alegerea în acest rol a Laurei Codruța Kovesi,
„Cea mai controversată alegere este confirmarea Laurei Codruței Kovesi în funcția de nou procuror șef al Uniunii Europene. Determinată să aibă cel mai nepotrivit candidat pentru acest rol, UE s-a asigurat că procurorul nerespectat este ales printr-un proces rapid, încălcându-și propriile reguli care prevăd că cel care deține o astfel de funcție trebuie să aibă valori ridicate de etică și integritate și ignorând cererile făcute de Guvernul României, care a demis-o de la șefia Direcției Naționale Anticorupție pentru abuz în serviciu”, menționează The Telegraph.
Damien Phillips, autorul articolului, amintește că, în acest caz, CV-ul Laurei Codruța Kovesi include „monitorizarea celui mai mare scandal de corupție de la căderea Uniunii Sovietice, prin colaborarea cu serviciul de informații din România în vederea folosirii sistemului judiciar, subminând statul de drept prin reținerile ilegale susținute de false dovezi și o rată suspectă de 92% de condamnări”.
Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au confirmat, în ședința Conferinței președinților de miercuri, numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Parlamentului European. În luna iulie, Parlamentul European a reiterat faptul că susține candidatura fostei șefe DNA pentru funcția de procuror-șef european.
Biroul Procurorului Public European, care va avea sediul la Luxembourg, va fi o instituție independentă a Uniunii Europene care va fi responsabilă cu anchetarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.