Laura Codruța Kovesi este pregătită să facă ravagii. De când a preluat funcția de procuror șef al Parchetului European (EPPO), aceasta a descoperit că autoritățile din statele membre ale UE nu acordă un așa mare interes pentru recuperarea zecilor de miliarde de euro pierdute anual din cauza fraudei. În acest sens, ea a anunțat formarea unei echipe ”de elită” care să activeze în fiecare țară membră a UE.

Într-un interviu acordat pentru Euronews Kovesi a vorbit despre toate neregulile descoperite, dar și despre planurile pe care le are pentru a stopa frauda la nivel european.

Kovesi susține că anual, autoritățile fiscale din UE nu reușesc să colecteze aproximativ 130 de miliarde de euro din TVA, iar dintre acestea aproximativ 60 de miliarde de euro ajung să fie pierdute prin fraudă. În acest sens, ea  susține că dacă ar fi ocupat funcția de ministru de Finanțe nu ar mai putea dormi, având în vedere și situația actuală a inflației.

„Dacă aș fi fost ministru de finanțe, probabil că mi-aș fi pierdut somnul din cauza asta. Mai ales în contextul economic actual, când inflația este foarte mare”, a declarat procurorul-șef european.

Peste 929 de anchete au fost deschise într-un singur an

Menționăm faptul că Parchetul condus de Kovesi, care are sediul în Luxemburg, se ocupă de investigarea infracțiunilor care dăunează bugetelor la nivelul UE, inclusiv frauda, corupția și spălarea de bani.

Doar în primul an de activitate, EPPO, condus de Kovesi a reușit să deschidă 929 de anchete, a emis 28 de rechizitorii și a obținut patru condamnări, pe lângă faptul că a obținut hotărâri judecătorești de înghețare a unor active în valoare de 259 de milioane de euro.

Kovesi în schimb susține că este nevoie de mai mult interes și din partea liderilor UE. „Prea des ne confruntăm cu o înțelegere destul de limitată a implicațiilor pe care le are pentru orice economie faptul că organizațiile criminale sunt capabile să provoace astfel de pagube doar cu ajutorul fraudei în materie de TVA.”, a spus aceasta.

Totodată, procurorul șef european a dat și exemple. Ea susține că au existat cazuri în care guvernele nu au luat în serios activitatea sa, iar unul dintre acestea este chiar Slovenia.

Țara a fost aspru criticată de mai mulți funcționari ai UE pentru că a refuzat constant să trimită la EPPO procurori europeni delegați (PED), adică „oamenii de pe teren” care conduc investigațiile în statele membre. La rândul ei, Kovesi a criticat și ea guvernul sloven.

Și Polonia a respins în mod repetat cererile de cooperare ale agenției, chiar dacă nu particip la EPPO. De cealaltă parte, Ungariei, o altă țară care nu face parte din EPPO a răspuns în schimb la toate solicitările agenției, a dezvăluit procurorul șef European.

Ea a mai dezvăluit că unul dintre cele mai mari obstacole cu care s-a confruntat EPPO în primul său an de activitate a fost gestionarea celor 22 de coduri penale și sisteme juridice diferite cu care lucrează.

„Este vorba despre voința autorităților de a identifica și detecta infracțiunile și de a raporta aceste infracțiuni către EPPO. Nu știm, încercăm să găsim răspunsul, cum să abordăm această problemă”, a spus Kovesi.

Laura Codruța Kovesi își crează o echipă ”de elită”

Totodată, o altă problemă o reprezintă legislația din unele țări. Mai exact, deși EPPO poate demara o investigație, unele țări nu permit agenției să analizeze cazurile de contrabandă.

În acest sens, Kovesi își dorește creeze o echipă de ”elită” de anchetatori EPPO care să lucreze în fiecare țară, astfel încât cazurile de fraudă la nivel european să fie diminuate.

Ea a precizat că în unele state membre există astfel de echipe, însă este nevoie de o extindere. „În unele state membre, avem deja echipe de sprijin în cadrul EPPO, cum ar fi investigatori financiari și ofițeri de poliție. Acest lucru ar trebui să fie un standard în toate statele membre”, a mai spus procurorul șef european.

Laura Codruța Kovesi a mai precizat că pentru anul 2023 își dorește să consolideze munca depusă până acum și că speră ca cetățenii europeni să fie protejați în continuare.

„Lucrăm în interesul cetățenilor europeni și le protejăm banii. Cei care trebuie să fie speriați sunt infractorii”, a mai adăugat aceasta.