Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri că procurorii DNA au indisponibilizat în anul 2017 bunuri în valoare de peste 200 milioane euro.
Laura Codruţa Kovesi, a anunţat miercuri, la prezentarea raportului de activitate pe 2017, că procurorii anticorupţie au soluţionat anul trecut peste 3.800 de dosare, ceea ce reprezintă un record de la înfiinţarea instituţiei.
Kovesi a afirmat că DNA s-a confruntat în anul 2017 cu probleme care ţin de respectarea legii şi a Codului deontologic, însă a subliniat că au fost câteva cazuri izolate.
„Anul 2017 a fost un an dificil pentru DNA, un an în care, din păcate, DNA s-a confruntat şi cu probleme care ţin de respectarea legii şi a Codului deontologic în interiorul instituţiei. Ne-am raportat la aceste măsuri prin dispunerea de ordine interne noi, mult mai stricte, mult mai clare şi care sunt în concordanţă cu legea. Au fost revocaţi doi procurori din DNA, dintre care unul a fost trimis în judecată, iar un alt procuror care a lucrat în DNA a fost sancţionat disciplinar. Sunt câteva cazuri singulare care nu caracterizează activitatea instituţiei. Am avut şi avem toleranţă zero pentru neprofesionalism sau lipsă de integritate. Ne-am delimitat de cei care au făcut astfel de fapte. Am schimbat procedurile interne pentru a înlătura aceste riscuri. Am efectuat controale şi am dispus măsuri pentru a monitoriza dacă mai există astfel de riscuri sau vulnerabilităţi”, a spus Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2017.
De asemenea, procurorul șef a declarat că demersul de a lupta împotriva corupţiei a fost puternic contestat şi a fost pus sub semnul întrebării, iar anul trecut a fost unul dificil pentru lupta anticorupţie.
„Este un moment în care analizăm ce am făcut bine, analizăm ce nu am făcut bine, ce am greşit. Este important că analiza noastră poate fi utilă pentru fundamentarea unor decizii privind reducerea corupţiei în România. Anul 2017 a fost un an dificil în lupta împotriva corupţiei. Însăşi demersul de a lupta împotriva corupţiei a fost puternic contestat. Şi a fost pus sub semnul întrebării. (…) Ne punem întrebarea: avem instituţii mai curate, justiţia face suficiente eforturi pentru a eradica acest fenomen sau sunt necesare şi alte măsuri”, a spus Kovesi, la începutul prezentării bilanţului DNA pe anul 2017, potrivit Agerpres.
Totodată, ea a afirmat că există sectoare în domeniul achiziţiilor publice în care corupţia este un fenomen generalizat.
Prezentarea raportului de activitate are loc în perioada desfăşurării procedurii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, aceasta fiind demarată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Avizul negativ dat, marţi, de Secţia pentru Procurori a CSM va fi motivat, iar ulterior va fi transmis preşedintelui României.