Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului UE - EPPO, a fost prezentă marți în Comisia LIBE a Parlamentului European, pentru a vorbi despre transformarea instituției pe care o conduce într-o structură eficientă. Kovesi a vorbit despre principalul scop al activității EPPO, dar și despre o condiție obligatorie de îndeplinit, atunci când se încearcă atingerea acestui scop.
Prezentă marți în Comisia LIBE a Parlamentului European, Laura Codruța Kovesi a făcut declarații extrem de importante cu privire la planurile pe care le are pentru instituția a cărei conducere i-a fost oferită.
Schimbarea de mentalități
Astfel, șefa Parchetului UE a afirmat că pentru o strategie eficientă a UE împotriva corupției sunt câteva condiții: Independența sistemului judiciar, structuri puternice, specializate, de investigare, dar și acțiuni concrete de prevenire, totul trebuind să ducă la recuperarea prejudiciilor.
A vorbit, de asemenea, despre educație și schimbarea mentalităților și a subliniat că pagubele nu vor fi reduse doar prin investigații, a scris europarlamentarul liberal Rareș Bogdan, pe Facebook.
Respectarea drepturilor omului
”Transformarea EPPO într-o structură eficientă nu va fi ușoară (…) Ne vom confrunta cu oameni puternici și periculoși… Trebuie să ducem această luptă împotriva corupției respectând drepturile omului”, a preluat europarlamentarul din declarațiile fostei șefe a DNA.
”Mai rețin ceva extrem de interesant din ce a spus șefa EPPO: o întrebare esențială este cine va conduce această abordare strategică. Dacă țin bine minte, Curtea Europeană de Conturi a dat publicității o situație din care rezultă că în perioada 2002 – 2016 s-au pierdut, prin fraudă, aproape 9 miliarde de euro”, a mai scris Rareș Bogdan pe internt.
Declarația completă a Laurei Codruța Kovesi
”Adoptarea regulamentului de instituire a Parchetului European este o realizare istorică. EPPO este un pas major în integrarea sistemului judiciar în UE, rezultatul a peste 20 de ani de eforturi, convingeri și negocieri. Este o mare onoare pentru mine să fiu primul procuror șef european. Știu că așteptările cetățenilor europeni sunt foarte mari”, a afirmat Kovesi.
”Odată ce va deveni operațional, Parchetul European va trebui să investigheze eficient fraudele și să urmărească recuperarea prejudiciilor. În orice caz, nu vom putea reduce fraudarea banilor europeni doar prin anchete și condamnări. Avem nevoie de prevenție. Rolul indirect al Parchetului European va fi să furnizeze analize referitoare la tiparele infracțiunilor săvârșite și la modurile lor de operare. Aceste analize pot duce la identificarea principalelor vulnerabilități și riscuri în procedurile de folosire a fondurilor europene”, a mai spus șefa EPPO.
Conștientă de provocări
”Analizele ne vor ajuta să identificăm cum putem dezvolta mai departe aceste proceduri astfel încât să evităm astfel de fraude. Prin urmare, Parchetul European poate îmbunătăți prevenția fraudării prin informarea celorlalte organisme europene. Derularea coordonată a investigațiilor în toate statele membre care face parte din EPPO va necesita un schimb rapid de informații. Este necesară, deci, dezvoltarea unei relații foarte strânse cu Europol, OLAF și Eurojust”, a mai precizat fosta şefă a DNA.
”Am fost procuror pentru jumătate din viața mea. Sunt perfect conștientă de provocările viitoare. Transformarea EPPO în realitate nu va fi ușoară. Putem reuși doar dacă lucrăm în echipă. Cu toții: Colegiul procurorilor europeni, procurorii europeni delegați, autoritățile naționale, instituțiile UE, dar, în general, toți cei care înțeleg importanța vitală a menținerii statului de drept în societățile noastre. Pe baza experienței mele în lupta împotriva corupției la nivel înalt și a fraudei financiare, ne vom confrunta cu oameni puternici, periculoși. Din acest motiv, doresc ca EPPO să fie o instituție cu adevărat independentă, eficientă și puternică, o instituție în care cetățenii vor avea încredere”, a mai declarat Kovesi.