„Până acum n-am discuat despre această procedură. Pentru mine nici nu mai are importanță cine o să fie procuror european. Ceea ce mi se pare foare grav este această negociere cu foare multă patimă, negociere politică în Parlamentul European pentru a desemna un procuror european.
Cine mai poate avea încredere, indiferent cine o să fie pus, într-un procorur european pus eminamente politic? Acesta e după părearea mea cel mai mare rău făcut, că această procedură merge într-o negociere politică.
Noi dacă introducem in lege să fie procurorii șefi din România să fie votați de Parlament sunt sigur și absolut convins că o să urle tot Bruxelles. Indiferent cine va fi ales va pleca cu un mare handicap de credibilitate. Nu cred ca Guvernul poate sustine acest tip de procedură”, a spus Liviu Dragnea în direct la România TV.
În urma unui vot secret, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi săptămâna trecută pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european, cu Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.
Conferința Președinților, formată din președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și liderii de grupuri politice, va decide în 7 martie etapele următoare.
Deoarece prima opțiune pentru șefia Parchetului European a Comisiilor PE a fost Laura Codruța Kovesi, iar în Consiliul UE candidatul francez a obținut cele mai multe voturi, Parlamentul European va începe negocierile cu Consiliul pentru a ajunge la un consens în legătură cu viitorul procuror-șef european.