Înaintea votului, Kovesi ar fi trimis o scrisoare Comisiei LIBE. Potrivit Europa Liberă, fosta șefă DNA spune că se așteaptă la apariția unor conflicte între nivelul național și cel european, în ce îi privește pe procurorii delegați la EPPO.
"EPPO trebuie să se bucure de o înaltă încredere publică", scrie Laura Codruța Kovesi, adăugând ulterior: „Oamenii așteaptă rezultate palpabile și rapide, în timp ce toate punerile sub acuzare vor trebui validate de judecători, într-un proces care poate dura câțiva ani. Dincolo de obligațiile instituționale de raportare, stabilite în regulamentul EPPO, gestionarea comunicării cu publicul și explicarea activității noastre va trebui făcută cu cea mai mare grijă și ținând cont de adevărata anvergură pan-europeană a EPPO. Pentru a câștiga credibilitate și a menține încrederea, este esențial ca EPPO să acționeze mereu cu deplin respect pentru restricțiile procedurale și pentru drepturile fundamentale ale persoanelor anchetate. Aceasta va fi, de asemenea, cheia pentru a obține condamnări în instanțele naționale".
Kovesi este îngrijorată cu privire la modul de lucru cu procurorii europeni delegați la EPPO de către fiecare stat membru.
Fosta șefă a DNA face trimitere la procurorii delegati la EPPO, numiți de statele nationale, în cadrul unor proceduri interne. În cazul procurorului european din partea României, cel care are pârghiile numirii este Tudorel Toader, potrivit unei ordonanțe de urgență recent promovată.