Parchetul European, condus de către Laura Codruța Kovesi, a dat startul a peste 30 de percheziții în România, în timp ce măsuri de investigație au fost luate și în alte țări din Europa, dar și în Statele Unite ale Americii (SUA). Perchezițiile fac parte dintr-o anchetă privind frauda a 15 milioane de euro.
Laura Codruța Kovesi face ravagii în România
Kovesi Parchetul European. Parchetul European (EPPO), sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, a desfășurat o operațiune amplă de 38 de percheziții domiciliare în România pe 7 noiembrie 2023. Această acțiune face parte din două investigații aflate în curs asupra unei presupuse fraude de 15 milioane de euro.
Perchezițiile au avut loc în diverse locații din România, inclusiv București, Ploiești, Cluj și județul Ialomița, în timp ce măsuri de investigație au fost întreprinse și în Cipru, Cehia, Malta, Monaco și Statele Unite, grație cooperării internaționale.
Aceste acțiuni vizează șase proiecte IT finanțate de Uniunea Europeană, proiecte care au avut ca scop dezvoltarea de soluții software inovatoare.
În perioada 2019-2022, arată ancheta, beneficiarii proiectelor au depus:
- documente false
- documente inexacte
- facturi frauduloase pentru achiziția de bunuri
În acest fel, beneficiarii au primit fonduri de cel puțin 15 milioane de euro din bugetul blocului comunitar.
Ancheta arată că beneficiarii în cauză ar fi format circuite financiare interne și internaționale. Acestea, de asemenea, erau frauduloase. Prin intermediul acestor circuite, fondurile erau folosite în scopuri proprii.
Perchezițiile au fost însoțite de audieri ale unor suspecți la biroul EPPO din București, iar investigațiile vor continua în zilele următoare.
Kovesi Parchetul European. Investigații complementare ale OLAF
Kovesi Parchetul European. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis, de asemenea, investigații complementare pentru a asigura o cercetare exhaustivă a fraudei.
Autoritățile române au colaborat strâns cu EPPO în această operațiune, implicând Structura de Sprijin EPPO din România, Direcția Generală Anticorupție și alte structuri teritoriale subordonate, precum și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și Inspectoratul General al Poliției Române. De asemenea, Poliția Română – Direcția Operațiuni Speciale și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române au contribuit la această acțiune complexă.
Autoritățile vor continua să depună eforturi pentru aducerea celor responsabili în fața justiției și pentru protejarea integrității fondurilor europene. Operațiunea EPPO reprezintă un pas semnificativ în această direcție, arătând determinarea Uniunii Europene de a asigura transparența și corectitudinea în gestionarea resurselor sale financiare.