Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat joi, la o întâlnire cu jurnaliștii, că a declanșat procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi
„Potrivit articolului 1 din Constituție, România este stat de drept. În România s-a dezvoltat componenta de prevenire, dar și componenta de combatere a corupției”, a declarat Tudorel Toader în concluziile discursului pe care l-a susținut.
„Standardul luptei anticorupție nu poate să protejeze comportamente defăimătoare la adresa României, a conducătorilor instituției”, a mai spus ministrul.
El a arătat că „DNA nu se identifică cu șeful acesteia” și s-a referit la practici percum „exces de autoritate, comportament discreționar, sfidarea autorității Parlamentului, a deciziilor Curții Constituționale”.
„Avem o justiție. Unii spun că este bună, alții spun că este rea. Justiția trebuie să fie egală pentru toți, trebuie să fie bună, nu și rea”, a declarat Tudorel Toader.
„Demnitatea de procuror este absolut respectabilă dacă este exercitată în limite constituționale, dacă este exercitată pentru a servi binele public, valoare care reprezintă o valoare de bază a statului de drept”, a mai spus Toader.
El a subliniat că procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității sub autoritatea ministrului Justiției.
„Luarea de poziție privește activitatea managerială depusă de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a precizat ministrul.
„Față de cadrul legal invocat am realizat o analiză privind organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităților, cu privire la procurorul-șef al DNA în perioada februarie 2017 – februarie 2018. Partea de concluzii a prezentului raport se bazează pe acumulările de la începutul perioadei de referință până în prezent, pe analiza faptelor concrete, inclusiv pe declarațiile publice ale procurorului-șef DNA. Într-un singur an de zile, 2017, au fost înregistrate trei conflicte de natură constituțională, conflicte în care DNA a fost chemată în fața instanței de contencios constituțional. În două dintre acestea, Curtea Constituțională a României (CCR) a sancționat comportamentul neconstituțional al șefului DNA”, a precizat Toader.
El a declarat că în acest context a constatat o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat, respectiv a articolului 1 aliniatul 4 din Constituție.
Ministrul Justiției s-a referit și la refuzul lui Kovesi de a se prezenta la comisia parlamentară care a anchetat evenimentele petrecute în seara alegerilor prezidențiale din 2009, fapt care a produs „un blocaj” în colaborarea dintre autoritățile publice.
Toader a făcut declarații și cu privire la „comportamentul excesiv de autoritar, discreționar al procurorului șef de la DNA”, relevat și de raportul Inspecției Judiciare.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus miercuri că nu a discutat cu şeful statului Klaus Iohannis despre procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Întrebat dacă i-a solicitat preşedintelui, la întâlnirea avută recent, să accepte o revocare a şefei DNA, Dragnea a spus: „Nu am discutat acest subiect, şi dumnealui v-a spus şi doamna premier a spus”.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, săptămâna trecută, nu sunt motive pentru revocarea Codruței Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.
Klaus Iohannis a spus că a avut o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, unul dintre subiectele discutate fiind şi cel al justiţiei.
„Avem un scandal în spaţiul public şi cred că destul de multă lume se aşteaptă să-mi expun opinia. Lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: nişte penali fac o încercare disperată să discrediteze DNA”, a transmis șeful statului.
„Momentan, nu văd motive de revocare, dar s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu şi pe care le cunoaşte ministrul Justiţiei. M-ar surprinde, aşa, cvasi peste noapte, să apară motive serioase şi fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare”, a spus Iohannis, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.
Șefa DNA a respins acuzațiile care au fost aduse unor procurori din cadrul instituțiilor.
Suntem acuzați pe nedrept că am falsificat probe, a declarat recent Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-o conferință de presă.
„Am solicitat colegilor de la serviciul teritorial Ploiești un raport cu privire la stadiul dosarelor și la aspectele care au fost sesizate ca fiind nelegale”, a spus Kovesi, referindu-se la înregistrările și comentariile apărute în ultimele zile în presă și pe posturile de televiziune.
Ea a afirmat că un raport scris a fost transmis și procurorului general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.