Kovesi pare să fie atacată din toate părțile, chiar și de cei cu care lucrau cot la cot în DNA pe vremea când politicienii tremurau de frică în momentul în care erau săltați dis-de-dimineață și duși la audieri.
Trădarea lui Kovesi vine de la cei care au fost considerați până nu de mult adevărații „locotenenți”. Astfel, foștii adjuncți ai Laurei Codruța Kovesi, Călin Nistor și Marius Iacob, spun că nimic nu a depins de ei, deși coordonau serviciile teritoriale, corectarea unor comportamente sau luarea unor măsuri, în contextul situației de la DNA Ploiești. Acești au lăsat să se înțeleagă că Laura Codruța Kovesi avea întreagă putere de decizie la nivelul DNA.
Întrebat dacă va tolera comportamente precum cele de la DNA Ploiești, șeful instituției a răspuns: „De unde ați dedus că am tolerat? Dacă am dispus revocarea unora, înseamnă că nu tolerez. Legea conferă pârghii pentru a corectă astfel de situații. Singurul instrument este revocarea după procedura revăzută de legea și emiterea ordinului de revocare. Nu poți revoca o persoană, trebuie să faci verificări prealabile, să ai elemente care să conducă la revocarea acesteia. (..) Voi lua măsurile care depind de mine și unde se impun aceste măsuri. Va fi revocat cine va încalcă grav normele de procedura. Cine își face treaba, va rămâne în cadrul direcției”.
„Am coordonat serviciul teritorial Ploiești vreo 9 luni. Dacă nu apărut elemente din care rezultau comportamente de genul care au apărut ulterior, să mi le spuneți și mie, nu știu de ele”, a completat Călin Nistor, menționând că în restul perioadei Serviciul a fost coordonat de celălat adjunct, Marius Iacob.
„DNA e condusă de o singură persoană, de procurorul șef. Dacă până la momentul la care am decis acele revocari nu au fost luate asemenea măsuri, nu e responsabilitatea noastră”, a precizat Iacob.
„Dacă va veți uită în regulametul direcției, atribuțiile sunt limitate. Adjunctul nu verifică rechizitorii, adjunctul nu revoca, adjunctul nu poate sesiza el Inspecția Judiciară pentru că sesizarea trebuie făcută de procurorul șef al Direcției. Când am mai coordonat și găsit situații care au fost oarecum neconforme cu legea, am înștiințat despre situație. Nu am venit să discut despre fostul procuror șef. Am venit să va prezint raportul de activitate. Când am fost delegat, am dispus acele măsuri”, a completat Călin Nistor.
În cadrul conferinței de presă de prezentare a raportului de activitate pentru anul 2018, șeful interimar al DNA a susținut că în a două jumătate a anului s-a pus accent pe ridicarea standardului de calitate. În această perioada, Laura Codruța Kovesi a fost revocată din DNA.
Întrebat de ce nu s-au luat măsuri înainte de acest moment, Călin Nistor a răspuns: „Discutăm despre o situație existența. Acele achitari sunt reale. Nu mi-aș dori să fac analiză a fiecărui sector de activitate pentru că nu e interesul instituției. Trebuie să manifești un control, să exerciți un control riguros asupra activității de urmărire penală pentru a evita achitari. Pentru procurri, rebutul e achitarea. Sunt și ele imputabile, neimputabile, sunt situații în care achitarea nu este imputabilă procurorului de caz, fie că intervin decizii le Curții. Au fost multe situații de acest gen, dar nu înseamnă că procurorul nu trebuie să aibă un standard ridicat de exigență, să se epuizeze întreg probatoriul , să formeze acuzații precise, încât soluția în instanța să fie de condamnare. În orice stat sunt achitari, nu există unde să nu se dispună măsuri de achitare, dar trebuie menținute într-o limita decentă”.