Eșecul Sloveniei de a numi procurori la Parchetul European – organismul UE însărcinat cu investigarea fraudei și corupției – va împiedica supravegherea eficientă a modului în care sunt cheltuiți banii UE în această țară, a declarat procurorul șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi.

„Sistemul de management și control al fondurilor UE din Slovenia va fi cu adevărat afectat”

„Toate infracțiunile care sunt comise după 1 iunie intră sub jurisdicția EPPO, avem o competență obligatorie de a investiga”, a declarat Kovesi pentru Brussels Playbook POLITICO, într-un interviu. Kovesi a adăugat: „De aceea consider Slovenia un mare risc, deoarece banii vor continua să intre în Slovenia, dar sistemul de management și control al fondurilor UE din Slovenia va fi cu adevărat afectat.”

Comisia Europeană va aproba joi planul de cheltuieli al Sloveniei în cadrul fondului UE de recuperare în urma (pandemiei de) coronavirus. În așteptarea aprobării, țara urmează să primească 2,5 miliarde de euro în total – 1,8 miliarde de euro în subvenții și 700 de milioane de euro în împrumuturi – în următorii șase ani, scrie Politico.eu.

Dar țara nu a reușit să numească la timp doi procurori europeni delegați pentru începerea funcționării EPPO, la 1 iunie, după ce prim-ministrul Janez Janša a blocat numirea lor, pe motiv că „nu a furnizat Consiliul Național al Procurorului către Ministerul Justiției un număr suficient de candidați calificați”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției, adăugând că unul dintre candidații eliminați a dat în judecată guvernul și a solicitat instanței să oprească un nou proces de numire.

„Ne așteptăm ca instanța să se pronunțe în termen de o lună. În cazul în care instanța va decide să nu intervină în decizia adoptată de guvern, Ministerul va repeta imediat procedura” pentru a selecta noi candidați, dar „este puțin probabil ca aceștia să fie la post înainte de mijlocul lunii iulie”, a spus purtătorul de cuvânt. Deocamdată, „Slovenia se va baza pe mecanismele naționale stabilite pentru protejarea intereselor financiare ale UE”.

„Nu putem investiga în mod eficient toate suspiciunile de fraudă”

Kovesi a declarat că „lipsa manifestă de cooperare sinceră a autorităților slovene va influența foarte mult eficiența EPPO”, deoarece responsabilitatea legală de a investiga a fost transferată către agenția pe care o conduce, dar fără procurori naționali, „nu putem investiga în mod eficient toate suspiciunile de fraudă”.

Aceasta este o situație diferită de cea a țărilor precum Ungaria, Polonia și Suedia, care nu s-au înscris în EPPO, și Danemarca și Irlanda, care au optat pentru excluderea anumitor infracțiuni, deoarece EPPO „a început deja să aibă acorduri de lucru cu ele”, a spus Kovesi. „Cu Ungaria am semnat deja acest tip de acord de lucru, astfel încât să putem coopera pe baza instrumentelor legale actuale care sunt disponibile.”

Dintre cele 22 de țări din UE care s-au înscris în EPPO, Finlanda este a doua țară care nu are încă un procuror numit – dar a încheiat un acord cu EPPO. „Finlanda nu mai este o problemă”, a spus Kovesi. „Din acest punct de vedere, numai Slovenia este o problemă uriașă”.

Sursa foto: Parchetul European