Laura Codruța Kovesi, vestea momentului la nivel european. Fosta șefă DNA spune că Parchetul UE a înregistrat peste 300 de cazuri în doar două săptămâni. Mai mult, până la finalul anului va avea loc și prima punere sub acuzare.
Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Parchetului European, a vorbit, duminică, într-un interviu acordat Risk & Compliance Journal şi preluat de The Wall Street Journal că instituţia pe care o conduce a înregistrat deja mai mult de 300 de cazuri şi că doreşte să angajeze alţi cel puţin 50 de anchetatori.
Parchetul European (EPPO), stabilit de Consiliul şi Parlamentul European în octombrie 2019, şi-a început activitatea la 1 iunie 2021, după ce, în septembrie 2020, colegiul a depus jurământul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, la Luxembourg, arată News.ro. EPPO va pune sub acuzare companii şi persoane prin folosirea legilor şi sistemelor judiciare din 22 de state membre care au ales să participe.
Anunțul făcut de Kovesi
Kövesi a vorbit pentru Risk & Compliance Journal despre provocările pe care le întâmpină biroul său, care începe prin a aborda peste 300 de cazuri ce au fost înaintate începând cu 1 iunie.
„Pentru că în următoarea lună va fi alocat un pachet uriaş de fonduri pentru recuperare, ne aşteptăm ca numărul cazurilor să crească, pentru că mai mulţi bani, mai puţine reguli şi transparenţă înseamnă un risc mai mare de infracţiune. Ne aşteptăm să avem mai multe cazuri, mai ales privitor la sistemul sanitar, achiziţiile publice, infrastructură şi agricultură. Avantajul EPPO este că putem investiga mai bine, în special infracţiunile transfrontaliere ”, a spus aceasta.
Nu există o țară curată
Aşa cum a spus şi în luna octombrie a anului trecut, „există discrepanţe uriaşe între statele membre UE” la nivelul investigaţiilor. „În viziunea mea, nu există vreo ţară curată. În acele state membre unde numărul de cazuri nu a fost atât de mare nu înseamnă că sunt curate. Poate nu au detectat infracţiunile, poate nu au tratat fenomenul cu prioritate. Având EPPO acum, asta se va schimba”.
Procurorul-şef a mai spus că operaţiunile au fost demarate fără procurorii delegaţi de Slovenia. Despre faptul că această ţară întârzie să desemneze procurori pentru EPPO, ea a declarat că reprezintă „o lipsă de cooperare sinceră a autorităţilor slovene”.
„Dacă decizi să iei parte, trebuie să faci lucrurile să funcţioneze, nu să le complici. Acum, trebuie să fim creativi şi să găsim soluţii pentru cum să anchetăm cazuri din Slovenia. Este evident că nu putem ancheta toate cazurile din Slovenia. Avem un procuror european pentru Slovenia, dar nu se poate ocupa de toate investigaţiile care vor fi în Slovenia. Asta înseamnă că vom avea anumite cazuri care vor fi puse în raft, iar EPPO nu a fost înfiinţat pentru a pune cazuri în raft”.
Prima punere sub acuzare, până la finalul anului
Întrebată când va fi făcut public primul caz al EPPO, Kövesi a răspuns: „Am înregistrat deja peste 300 de cazuri. Unele sunt în fază incipientă, unele nu se află chiar la început. Este foarte dificil după două săptămâni de funcţionare să estimez, dar sper că până la finalul anului vom avea prima punere sub acuzare”.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin