‘Cele mai multe bănci din România au luat măsuri în sensul creşterii eficienţei operaţiunilor interne. 82% din băncile din România fie au redus deja numărul angajaţilor, fie intenţionează să facă acest lucru, iar măsuri similare au fost luate şi de către multe bănci din Austria şi Ungaria. Reglementările bancare şi managementul riscului sunt considerate cele mai importante arii în care băncile vor investi anul viitor, atât din punctul de vedere al volumului investiţiilor, cât şi al numărului băncilor care vor investi, iar măsuri similare au fost luate şi de către multe bănci din Austria şi Ungaria’, se arată în raportul citat.

Potrivit acestuia, sectorul bancar din România este relativ stabil şi, deşi a înregistrat pierderi în ultimii doi ani, rata de adecvare a capitalului s-a menţinut la un nivel satisfăcător.

Raportul mai arată că riscurile la adresa sectorului bancar au fost contracarate prin eforturile depuse de instituţiile de credit în sensul consolidării solvabilităţii şi stabilizării nivelului provizioanelor şi lichidităţii, precum şi prin măsurile luate de Banca Naţională a României pe linia reglementării prudenţiale, supravegherii şi gestionării adecvate a riscurilor cu care se confruntă sistemul bancar.

‘Băncile româneşti au făcut progrese în ultimii ani în ceea ce priveşte restructurarea unor activităţi cheie cum ar fi administrarea riscurilor şi gestionarea portofoliilor de active neperformante’, a declarat Şerban Toader, senior partner KPMG în România.

‘În ţările în care sectorul bancar este cel mai puţin performant aşteptările sunt mai mari în sensul ameliorării. Cred că situaţia din România şi Ungaria nu poate decât să se îmbunătăţească’, a declarat Zdenìk Tùma, coordonatorul departamentului de consultanţă pentru sectorul bancar din cadrul KPMG Cehia şi fost Guvernator al Băncii Naţionale a Cehiei.

Având în vedere că Austria a jucat un rol important în transformarea economică a băncilor din Europa Centrală şi de Est (ECE), studiul a inclus şi sectorul bancar austriac.

‘Pentru băncile austriece, filialele străine din regiune rămân o sursă importanta de venit, deşi au înregistrat pierderi, acestea prezintă o tendinţă pozitivă per ansamblu. Există presiuni pentru o mai mare consolidare a pieţei bancare austriece, iar guvernul austriac încurajează sectorul bancar în sensul adoptării accelerate a unor măsuri prudenţiale mai stricte. Băncile vor fi nevoite să pregătească planuri de restructurare şi recuperare care să vizeze un grad mai ridicat de stabilitate şi flexibilitate în soluţionarea problemelor cu care s-ar putea confrunta’, se arată în document.

Potrivit lui Cezar Furtună, partener, Servicii Financiare, KPMG în România, implicarea Austriei este semnificativă în regiunea Europei Centrale şi de Est, şi în special în România, unde băncile austriece controlează aproximativ 30% din sectorul bancar, iar 4 din primele 10 bănci au capital social majoritar austriac.

Răzvan Nan, senior manager, Departamentul de consultanţă pentru sectorul bancar, KPMG România, consideră că ‘redobândirea încrederii clienţilor şi a investitorilor este esenţială pentru sistemul bancar din România.

‘Bancile trebuie să înveţe din eşecurile din trecut şi să construiască un nou model de afaceri bazat pe relaţia dintre bancă şi clienţi’, a spus Nan.

KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Compania îşi desfăşoară activitatea în 156 de ţări şi are 152.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume. În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău.

SURSA: Agerpres