In ultimii ani au avut loc modificari rapide in domeniul serviciilor financiare si au crescut presiunile si asteptarile in domeniul reglementarilor, arata un studiu realizat la nivel global de KPMG Forensic cu privire la spalarea banilor. In conditiile in care spalarea banilor obtinuti din traficul de droguri, traficul de arme si alte infractiuni este estimata a depasi suma de 1 trilion de dolari anual, combaterea spalarii banilor si finantarii actelor de terorism continua sa reprezinte o provocare majora pentru sectorul bancar.

Studiul KPMG a urmarit modul in care au raspuns bancile la provocarea de a lupta impotriva acestui fenomen si evolutia situatiei de la ultimul studiu efectuat in 2004. In ultimii 3 ani, pietele financiare si mediul de reglementare au suferit o schimbare fara precedent. Bancile s-au extins la nivel global, pietele si produsele acestora au devenit mai complexe, au investit mai mult in pietele emergente iar volumul veniturilor private a crescut semnificativ.

Rezultatele studiului efectuat in 2007, care s-a concentrat intr-o mai mare masura asupra pietelor emergente si a inclus peste 25% dintre primele 250 banci din 59 tari, au confirmat tendinta de realizare a unor investitii semnificative in sistemele AML (prevenirea spalarii banilor) si in mediile de control, si de imbunatatire a acestora. In urma studiului a reiesit ca senior managementul este mai implicat in problemele legate de AML decat in 2004, procentajul consiliilor de administratie care au demonstrat un interes activ in AML crescand cu 10% si ajungand la 71%. In general, abordarea de catre banci a administrarii riscurilor s-a extins la nivel global. Aproape 85% dintre bancile active la nivel international au o politica AML globala. Mai multe banci au confirmat ca au un program de monitorizare si testare si ca un mai mare numar de functiuni din cadrul organizatiei sunt implicate in aceasta activitate. Si cu toate acestea, in ciuda tehnologiei de monitorizare sofisticata de care dispun, 97 % dintre banci au spus ca sunt dependente de vigilenta personalului lucrator pentru a monitoriza si identifica activitatile suspecte, iar o treime dintre banci (34 %) au mentionat ca nu sunt multumite de eficienta sistemelor lor de monitorizare a tranzactiilor.

In conditiile in care atat cheltuielile cat si amploarea activitatilor de training au crescut, in cazul unui procentaj de peste 70% dintre banci numarul rapoartelor privind activitati suspecte (SARs) generate a crescut de asemenea. 42% dintre banci au spus ca numarul de SARs generate si raportate a sporit substantial. Cu toate acestea, bancile nu sunt multumite de feedback-ul din partea autoritatilor de reglementare responsabile pentru primirea si evaluarea SARs.

O proportie ridicata a managerilor bancilor romanesti au demonstrat o cunoastere excelenta a aspectelor implicate in combaterea spalarii banilor si un puternic angajament pentru abordarea acestora. Optzeci la suta au considerat ca aceasta este o problema de mare anvergura, comparativ cu 71% la nivel global.

Sursa: KPMG

Data: 14 Decembrie 2007