„Este dificil să vorbim despre regiunea ECE ca o unitate. În perioada recesiunii țările ale căror sectoare imobiliare au suferit cel mai mult au fost cele în care până în 2008 au avut loc investiții speculative, cum este de exemplu cazul României. Dar România are un potențial crescut pe termen lung si perspectivele pentru o dezvoltare susținută în 2011 sunt bune. Aceasta va avea un efect pozitiv asupra sectorului imobiliar pe măsură ce încrederea va reveni”, a declarat Ori Efraim, partner al KPMG în România.
Băncile care au participat la studiul KPMG consideră ca incertă posibilitatea ca sectorul imobiliar să cunoască o revenire rapidă în vreo țară din Europa Centrală şi de Est (ECE), cu posibila excepție a Poloniei si Republicii Cehe, unde piața nu a fost afectata de recesiune în aceeași măsură comparativ cu alte țări.
„Sectorul imobiliar românesc a trecut printr-o perioadă dificilă in ultimii ani, în care a avut loc o creștere speculativă semnificativă urmată de o cădere dramatică. Mulți dezvoltatori s-au confruntat cu dificultăți serioase pe măsura ce valoarea portofoliilor lor a scăzut semnificativ si cu greu au putut găsi cumpărători pentru proiectele lor. Așa încât aproape toți au fost nevoiți sa își regândească planurile de afaceri”, a menţionat Christian Schitton, directorul pentru servicii de restructurare imobiliară din cadrul KPMG.
În prima jumătate a acestui an, tranzacţiile imobiliare realizate în România au avut o pondere de 12% în volumul total al regiunii. Studiul companiei indică faptul că tranzacţiile imobiliare din regiune au totalizat 1,7 mld. euro, pentru prima jumătate a acestui an, ceea ce reprezintă circa 10% din volumul raportat de Marea Britanie în aceeaşi perioadă. Noile rezultate sunt pozitive în comparaţie cu volumul anului trecut, de 2,5 mld. euro, dar este încă semnificativ redus faţă de acum doi ani.
Bancherii din România nu vor să mai audă de imobiliare
România are cel mai ridicat nivel al provizioanelor din regiune, urmată de Slovacia. Băncile consultate de KPMG şi-au anunţat intenţia de a mai creşte provizionalele până la sfârşitul anului, chiar dacă le consideră mai mult decât adecvate.
Reprezentanţii băncilor din România consideră că 65% din creditele cu probleme vor fi restructurate cu succes, ceea ce ne plasează pe locul cinci în regiune la acest capitol. Nivelul previzionat de bancherii locali este cu 5% peste media regională. Bancherii polonezi sunt cei mai încrezători privind succesul restructurării creditelor afectate, cu o rată care depăşeşte 80% din volumul total.
Interesul băncilor din România în sectorul imobiliar este cel mai scăzut din întreaga regiune şi continuă să scadă, în comparaţie cu acum trei ani. Ţara în care bancherii şi-au mutat cel mai puţin atenţia de la sectorul imobiliar este Polonia, urmată de Slovacia şi Cehia. Ţara noastră este pe prima poziţie şi în ceea ce priveşte previziunile băncilor cu privire la reducerea portofoliului imobiliar în următoarele 12-18 luni. Dacă băncile locale fug de imobiliare, în Ungaria, Cehia şi Polonia, bancherii se aşteaptă ca în perioada următoare volumul de credite imobiliare să crească.
Băncile amână momentul executării
„În timp ce finanțarea datoriilor este încă problematică pentru mulți dezvoltatori, nu a avut loc o lichidare a unui mare număr de portofolii de active. Deși piețele şi încrederea au crescut în 2010, starea economiei în SUA şi în zona Euro a condus la o dezbatere privind probabilitatea unei recesiuni duble. Înainte de 2008 am fost martorii unei creșteri uriașe a ofertei ca reacție la cererea ridicată. În prezent, numărul proiectelor care sunt lansate a scăzut, în special datorită lipsei finanțării”, a explicat Andrea Sartori, partner, head real estate, KPMG în ECE.
Rezultatele studiului confirma ca băncile fac eforturi și preferă să gestioneze în mod activ creditele imobiliare decât să le execute. Reeșalonarea sau restructurarea creditelor este înțeleasă ca o abordare adecvată, cel puțin pe termen scurt. Cu toate acestea, nu este clar dacă restructurarea ar putea fi o soluție pe termen lung sau doar una temporară.
Preferințele băncilor cu privire le finanţarea diferitelor segmente ale pieţei imobiliare variază de la o ţară la alta. În Ungaria, Republica Cehă şi Bulgaria, sectorul de retail are prioritate, în timp ce în Polonia şi România sectorul de birouri este cel preferat. În Slovacia, Croația şi în ţările baltice, sectorul industrial/logistic este primul pe lista de priorități, în timp ce sectorul hotelier/stațiuni este în general cel mai puțin preferat sector, cu excepția Croației.