Fenomenul de renuntare la conexiunea prin satelit nu este nici pe departe un moft al romanilor. In intreaga Europa lucrurile urmeaza acelasi curs, din ce in ce mai multe companii majore investind in infrastructura de fibra optica.
O companie care a sesizat din timp tendinta este KPNQwest, care a decis ca este momentul favorabil sa investeasca serios pentru a prinde o cat mai mare felie din piata europeana de Internet. Pana saptamana trecuta, reteaua de fibra optica a ISP-ului olandez conecta la reteaua web 50 de orase europene. De cateva zile insa situatia s-a schimbat, KPNQwest anuntand achizitionarea principalului sau competitor Global TeleSystems Inc (GTS).
Daca achizitia va fi aprobata de organismele europene, reteaua de Internet a KPNQwest va acoperi 60 de orase din 18 tari europene, devenind astfel cea mai puternica de pe batranul continent.
O alta „batalie” se duce pe piata ISP intre companiile romanesti din punctul de vedere al capacitatii de transmitere a datelor. La ora actuala, in Romania, capacitatea cea mai mare de transmisie prin fibra optica este de 155 Mb (detinuta, pana acum, de GTS) urmata de KPNQwest si Euroweb cu 34 Mb si RDS cu 2 x 34 Mb.
Reteaua de fibra optica se extinde
Schimbari majore se vor inregistra insa si pe acest plan, datorita preluarii GTS de catre KPNQwest si a anuntului RDS potrivit caruia, incepand cu aceasta luna, vor intra si ei in competitie asigurand o capacitate de 155 Mb de transmisie de date.
Folosirea conexiunilor la Internet prin satelitii de comunicatii a scazut dramatic in ultima perioada, furnizorii romani de Internet reorientandu-se catre iesirile pe fibra optica, solutie care ofera o calitate mult mai buna a transmisiilor de date si permite instalarea de sisteme de „back-up” pentru garantarea unui serviciu de calitate.
Pe piata romaneasca, competitia intre companiile furnizoare de acces Internet pentru acoperirea cu fibra optica este deschisa. Pe primul loc se situeaza deocamdata RomTelecom cu 7.000 de km de fibra optica, urmata indeaproape de SNCFR care are peste 5.000 de km. RDS nu se lasa mai prejos, avand la ora actuala peste 1.000 de km de fibra optica, urmand sa dea in folosinta pana la sfarsitul anului inca 1.500 de km de retea, iar Conel a anuntat, la randul sau, investitii de 170 de milioane de dolari in modernizarea infrastructurii sale de telecomunicatii. Mai mult decat atat, Conel a anuntat o posibila asociere cu SNCFR in vederea unirii retelei de fibra optica, eventualitate care ar crea un serios concurent pentru RomTelecom.
Situatia infrastructurii pe piata romaneasca de internet
RomTelecom: peste 7.000 km de fibra optica pe topologie ring
S.N. Radiocomunicatii: wireless backbone
RDS: peste 1.000 km de fibra optica, alti 1.500 urmand sa fie dati in folosinta pana la sfarsitul anului 2001
MobilRom/Mobifon: infrastructura folosita pentru servicii de telefonie GSM
SNCFR: peste 5.000 km de fibra optica
CONEL: a anuntat investitii de 170 mil. USD in cadrul unui program de modernizare a propriei infrastructuri de telecomunicatii
Sursa: Roland Berger Strategy Consultants