Kremeur: „Asteptam noi intreprinzatori”

Alain Kremeur, presedintele Camerei de Comert si Industrie Franceza in Romania (CCIFR) si, in acelasi timp, presedintele-director general al companiei 3 D Bucuresti, care activeaza in domeniul salubrizarii, cunoaste foarte bine mediul de afaceri romanesc, fiind prezent in tara noastra de aproape unsprezece ani. Capital: Care este, in opinia dvs., punctul forte al Romaniei, daca ne raportam la potentialul sau economic?Alain Kremeur: Am afirmat adesea ca cea mai mare forta a Romaniei este tineretu

Alain Kremeur, presedintele Camerei de Comert si Industrie Franceza in Romania (CCIFR) si, in acelasi timp, presedintele-director general al companiei 3 D Bucuresti, care activeaza in domeniul salubrizarii, cunoaste foarte bine mediul de afaceri romanesc, fiind prezent in tara noastra de aproape unsprezece ani.
Capital: Care este, in opinia dvs., punctul forte al Romaniei, daca ne raportam la potentialul sau economic?
Alain Kremeur: Am afirmat adesea ca cea mai mare forta a Romaniei este tineretul pe care il are. Iar unul dintre scopurile CCIFR este de a pastra tinerii in Romania, nu de a-i expatria. Motiv pentru care vom organiza primul forum francofon pentru ocuparea fortei de munca, unde, pe langa studentii care vorbesc limba franceza, vom invita toate firmele din Franta prezente in Romania si, in special, in Bucuresti.

Capital: Dar care sunt punctele slabe ale mediului de afaceri romanesc?
Alain Kremeur: Nu sunt foarte multe. Fata de acum zece ani, constat o ameliorare fantastica. In plus, ne asteapta o perioada foarte buna, in sensul ca, trei ani de acum incolo nu vor fi alegeri. Vom avea, asadar, aceiasi interlocutori in fata noastra, ceea ce este un avantaj. Stiu ca se vorbeste mult despre coruptia si despre birocratia din Romania. Eu, care cunosc bine o multime de tari din intreaga lume, pot sa va asigur ca aceste fenomene nu au o amploare mai mare aici decat in alta parte.

Capital: Ce sfat le dati oamenilor de afaceri francezi atrasi de Romania, dar care, din diverse motive, nu se pot decide sa investeasca aici?
Alain Kremeur: Bazandu-ma pe propria-mi experienta, incerc sa explic celor care conduc intreprinderi mici si mijlocii ca daca vor sa aiba o experienta in mediul de afaceri international, prima tara in care ar trebui sa incerce acest lucru este Romania. Argumente sunt multiple: aici exista un potential fantastic, avem culturi foarte apropiate, nu exista bariere de comunicare, suntem la numai doua ore de Paris…

Capital: Care sunt sectoarele cele mai atractive pentru investitiile franceze?
Alain Kremeur: Pana acum, dintre sectoarele atractive nu a fost uitat nici unul. Punctul cel mai slab, dupa parerea mea, este agricultura – cu unele exceptii, cum ar fi societatea SERVE, care a investit masiv in viticultura. Pentru mine este cea mai mare deceptie pe care am trait-o de zece ani incoace: nu puteam
sa-mi inchipui ca agricultura romaneasca ar putea sa coboare la un asemenea nivel, incat voi fi nevoit astazi sa mananc pui unguresti si americani.

Capital: Ce semnale aveti din partea conationalilor dvs.: interesul pentru Romania creste sau scade, vor veni noi intreprinzatori sau cei prezenti isi vor restrange activitatea sau chiar vor pleca?
Alain Kremeur: Cu exceptia catorva persoane care au invocat probleme familiale, nu cunosc cazuri de societati care au investit in Romania si care au plecat. De altfel, cred ca in curand vom face un club al francezilor care vor sa se retraga in Romania si sa-si petreaca restul zilelor aici, nu sa revina in Franta. Asteptam in curand alti intreprinzatori. O data cu venirea aici a primului-ministru, Lionel Jospin, se vor concretiza numeroase alte investitii.

Capital: Ce ati schimba in sistemul economic romanesc?
Alain Kremeur: Nimic in domeniul legislatiei. Dar daca as avea o bagheta magica, as incerca sa schimb un anumit lucru in mintea prietenilor mei romani: neincrederea. Nu cunosc popor care sa se chinuie, care sa se autoflageleze mai tare si care sa fie atat de lipsit de incredere in fortele proprii. Este un fel de sport national pe care il practicati si chiar ati ajuns campioni mondiali la aceasta disciplina. Totusi, cu un pic de incredere si chiar cu un pic de tupeu, Romania ar fi fost acum mult mai in fata in ceea ce priveste integrarea europeana.