Kremlinul a declarat luni că un atac cu rachete rusești împotriva portului ucrainean Odesa nu va afecta exporturile de cereale, dar a afirmat că Națiunile Unite trebuie să asigure eliminarea restricțiilor asupra exporturilor rusești pentru ca acordul istoric privind cerealele să funcționeze.

Moscova susține că exportul de cereale nu va fi afectat

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a țintit infrastructura militară într-un atac cu rachete sâmbătă, la doar câteva ore după ce Kievul și Moscova au obținut primul progres diplomatic al conflictului din februarie, printr-un acord pentru reluarea exporturilor cruciale de cereale din Ucraina.

„Aceste atacuri sunt legate exclusiv de infrastructura militară”, a declarat Peskov, potrivit Reuters.

„Ele nu sunt în niciun caz legate de infrastructura care este folosită pentru exportul de cereale. Acest lucru nu ar trebui să afecteze – și nu va afecta – începerea expedierilor.”

Atacul de la Odesa a ridicat semne de întrebare în privința acordului și dacă acesta va continua sau dacă toate părțile vor respecta acordurile încheiate la Istanbul.

Exporturile de cereale ucrainene au fost blocate de la 24 februarie, când Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în ceea ce numește o „operațiune militară specială”.

Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de cereale, inclusiv grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui, către Orientul Mijlociu și Africa. Înainte de 24 februarie, cele două țări reprezentau aproape o treime din exporturile globale de grâu.

Acordul mediat de Turcia și ONU

Ca parte a acordului, mediat de Turcia și ONU, ONU și Rusia au semnat vineri și un memorandum de înțelegere prin care ONU se angajează să faciliteze accesul neîngrădit al îngrășămintelor rusești și al altor produse pe piețele globale.

„ONU ar trebui să își pună în aplicare partea sa privind restricțiile indirecte impuse împotriva transporturilor de cereale și îngrășăminte rusești”, a declarat luni Peskov.

„Nu există (restricții) directe, dar există unele indirecte care nu ne permit să îndeplinim aceste transporturi, care sunt vitale pentru piețele internaționale și, în special, pentru acele regiuni în care foametea începe să devină deosebit de palpabilă.”

Kremlinul a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă înțelegerea va fi un succes până când mecanismele descrise în acord vor începe să funcționeze.