Moscova reacționează la mandatul emis de CPI pe numele lui Vladimir Putin
Ministerul rus de Interne l-a plasat pe președintele Curții Penale Internaționale (CPI), Piotr Hofmanski, pe lista persoanelor căutate. Informația este prezentă în baza de date online a ministerului rus.
Site-ul nu specifică pentru ce este căutat Hofmanski. Cu toate acestea, precizează că acesta este „căutat în temeiul Codului penal”, a relatat site-ul de știri rusesc de stat TASS, citat de Politico. Alături de Hofmanski, ministerul i-a adăugat pe lista persoanelor căutate și alte persoane. Astfel, sunt vizați și vicepreședintele CPI, Luz del Carmen Ibanez Carranza, și judecătorul Bertram Schmitt.
Moscova a exercitat astfel represalii împotriva CPI, care în martie a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, în legătură cu transferul forțat de copii în Rusia de la începutul invaziei la scară largă a Kremlinului în Ucraina, anul trecut.
Ce acuzații se aduc la adresa președintelui rus?
Putin este „presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor)”. De asemenea, e vizat de „transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”, a mai precizat tribunalul cu sediul la Haga.
„Există motive rezonabile pentru a crede că domnul Putin poartă o responsabilitate penală individuală” pentru aceste crime, se mai arată în declarație.
Vladimir Putin, a susținut instanța, nu a reușit „să exercite un control adecvat asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele”. Toți aceștia se aflau „sub autoritatea și controlul său efectiv”.
„Peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni de către ocupant au fost deja înregistrate în procedurile penale investigate de către ofițerii noștri de aplicare a legii”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs. „Dar numărul real, complet al deportaților poate fi mult mai mare”, a adăugat acesta.
Rusia a declarat că nu recunoaște autoritatea instanței. Moscova a răspuns rapid la mandatul de arestare prin deschiderea propriului său proces penal împotriva procurorilor și judecătorilor CPI.
De atunci, Rusia a plasat mai mulți oficiali ai CPI pe lista sa de persoane căutate. Printre ei se numără inclusiv procurorul britanic Karim Khan și judecătorii Tomoko Akane și Rosario Salvatore Aitala.