Rusia: Îndemnăm Statele Unite şi aliaţii lor să înceteze militarizarea iresponsabilă a Ucrainei

Kremlinul a trimis nota diplomatică marți, iar miercuri preşedintele american Joe Biden a aprobat un nou pachet de ajutor militar, prin care extinde echipamentul militar oferit armatei ucrainene.

În prezent, Rusia acuză Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi că „alimentează conflictul” şi încalcă „principii riguroase”, ce guvernează transferul de arme în zonele de conflict militar.

Totodată, Kremlinul susține ferm că Guvernul de la Washington obligă state europene să transfere arme de producţie sovietică în Ucraina, precum rachetele antiaeriene S-300 trimise anterior de Slovacia, cu care armata ucraineană e familiarizată.

„Îndemnăm Statele Unite şi aliaţii lor să înceteze militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care determină consecinţe imprevizibile pentru securitatea regională şi internaţională”, scrie în documentul oficial trimis de Guvernul de la Moscova către Departamentul de Stat al SUA, prin intermediul Ambasadei Rusiei la Washington, relatează Washington Post.

Reamintim faptul că, miercuri, Joe Biden a spus că SUA va trimite arme militare, muniții și alte tipuri de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari americani în Ucraina, transmite CNN.

„Armata ucraineană a folosit armele pe care le furnizăm cu un efect devastator. În timp ce Rusia se pregătește să își intensifice atacul în regiunea Donbas, Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei capacitățile necesare pentru a se apăra”, a declarat Joe Biden într-un comunicat de presă.

Ce echipamente militare va trimite SUA în Ucraina?

Noul ajutor militar cuprinde: 11 elicoptere Mi-17, 300 de drone Switchblade, 18 obuziere de calibrul 155 mm, 200 de transportoare blindate M113, 10 radare anti-artilerie, 500 de rachete anti-tanc Javelin şi 30.000 de seturi individuale de veste antiglonţ, căşti de protecţie şi milioane de unităţi de muniţii.

Statele Unite ale Americii au oferit până acum Ucrainei circa 7.000 de rachete Javelin, adică o treime din stocul armatei americane, astfel că forțele americane riscă să nu dispună de o cantitate adecvată de arme antitanc în cazul unui conflict militar, potrivit unui studiu elaborat de Centrul pentru Studii Internaţionale Strategice.

„Furnizarea constantă de arme pe care Statele Unite și aliații și partenerii săi le-au oferit Ucrainei a fost esențială pentru susținerea luptei acesteia împotriva invaziei rusești. Aceasta a contribuit la asigurarea faptului că Putin a eșuat în obiectivele sale inițiale de război privind cucerirea și controlul Ucrainei.

Nu ne putem odihni acum. Așa cum l-am asigurat pe președintele Zelenski, poporul american va continua să fie alături de curajosul popor ucrainean în lupta sa pentru libertate”, a completat Joe Biden.