Guvernul rus a convocat companiile energetice la o reuniune care a avut loc săptămâna trecută pentru a le cere să îi furnizeze, în avans, informaţii cu privire la posibile evenimente care ar putea influenţa, pozitiv sau negativ, opinia publică înainte de alegerile din luna mai 2017, când se încheie mandatul preşedintelui Vladimir Putin, informează Reuters.
Majoritatea observatorilor se aşteaptă ca Vladimir Putin să candideze pentru un nou mandat iar rezultatele sondajelor de opinie susţin că are toate şansele să câştige. În pofida a trei ani de condiţii economice dificile, gradul de aprobare al lui Vladimir Putin este de aproximativ 85%.
Reuters a consultat o invitaţie trimisă de Ministerul rus al Energiei către o duzină de companii, inclusiv giganţii Rosneft şi Gazprom, şi de asemenea a vorbit cu surse din interiorul a trei companii care au participat la reuniunea care a avut loc în data de 16 februarie. Potrivit unei surse care a dorit să îşi păstreze anonimatul, reprezentanţilor companiilor li s-a cerut să furnizeze în avans informaţii despre proiecte care ar putea oferi o acoperire pozitivă în media, precum noi capacităţi de producţie, construcţii sau proiecte de responsabilitate socială. Informaţiile colectate astfel ar urma să fie utilizate la elaborarea unui raport lunar destinat administraţiei prezidenţiale.
Potrivit Reuters, în invitaţie nu se face referire în mod expres la alegerile prezidenţiale. Firmelor li se cere doar să ofere informaţii cu privire la "cele mai importante evenimente în activitatea companiilor voastre care în perioada de până în luna mai 2018 ar putea avea o influenţă pozitivă sau negativă asupra situaţiei socio-politice şi socio-economice din Federaţia Rusă".
Companiilor li se cere să completeze un formular cu privire la evenimentele care ar putea influenţa opinia publică: când sunt preconizate să aibă loc, unde, ce segment al populaţiei ar putea fi afectat şi cine este compania care este responsabilă pentru supervizarea evenimentului. Conform formularului consultat de Reuters una din căsuţele formularului cerea detalii despre "oportunităţi care ar putea duce la consecinţe pozitive" în timp ce alta cerea detalii despre "riscurile care ar putea produce consecinţe negative".
Sectorul petrolului şi gazelor reprezintă principala sursă de venituri la buget şi venituri din export pentru Rusia iar companiile energetice sunt cele mai importante firme şi totodată cei mai mari angajatori din Rusia.
AGERPRES