Kremlinul atacă dur ancheta în desfășurare cu privire la scurgerile de gaze naturale care au apărut luna trecută la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Rusia este de părere că această anchetă se face cu scopul de a acuza Moscova de sabotaj.
Marți, 18 octombrie, Kremlinul a atacat dur ancheta în desfășurare cu privire la scurgerile de gaze naturale care au apărut luna trecută la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, construite pentru a transporta gaze naturale rusești în Uniunea Europeană. Conform AFP, Rusia consideră că această anchetă pare a fi „aranjată” cu scopul de a acuza Moscova de sabotaj.
Rusia se apără de acuzațiile Occidentului
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimitri Peskov a declarat că unele țări din Occident parcă vor să aranjeze această anchetă în așa fel încât să pară că Rusia și-a sabotat propriile conducte.
”Din câte auzim din declaraţiile făcute în Germania, Franţa sau Danemarca, această anchetă este pe cale să fie aranjată în aşa fel încât Rusia să fie făcută responsabilă, ceea ce este absurd”, a declarat acesta.
Rusia acuză anumite țări occidentale că ar fi cauzat o serie de explozii care au cauzat scurgerile de gaze din gazoducte – oprite la momentul incidentului, dar pline de gaze naturale. Peskov a subliniat de asemenea faptul că țara sa nu și-ar sabota sub nicio formă propriile conducte.
”Rusia nu şi-ar arunca în aer propriile gazoducte”, a completat acesta.
Moscova a cerut de mai multe ori să ia parte la ancheta desfășurată de mai multe țări frontaliere ale Nord Stream.
Suedia: 50 de metri lipsesc din Nord Stream 1!
Cotidianul suedez Expressen informează că lipsește o secțiune de cel puțin 50 de metri din conducta Nord Stream 1, după ce au ieșit la iveală primele imagini ale distrugerilor. Poliția și Procurorii din Suedia suspectează că scurgerile apărute pe 26 septembrie ar fi fost cauzate de o serie de explozii submarine deliberate, așa că privesc cazul ca pe un act grav de sabotaj.
Videoclipul, realizat cu ajutorul unui mic vehicul acvatic operat de la distanță sau o dronă submarină, arată un metal îndoit și o conductă larg deschisă în apele tulburi ale mării Baltice. Unele porțiuni ale conductei prezentau margini drepte, pe când altele prezentau deformări.
Luna aceasta, serviciile de securitate suedeze au anunțat că au confiscat material de la fața locului, după ce au terminat ancheta. Deocamdată nu este clar dacă aceasta a afectat in vreun fel zona.