Compania rusă Gazprom furnizează cât mai mult gaz posibil Europei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că problemele tehnice legate de echipament, cauzate de sancțiuni, împiedică Gazprom să exporte mai mult.
Kremlinul dă vina pe sancțiuni pentru reducerea livrărilor
Rusia a livrat mai puține gaze naturale în Europa miercuri, într-o nouă escaladare a conflictului energetic dintre Moscova și Uniunea Europeană, care va face mai dificilă și mai costisitoare pentru blocul comunitar umplerea depozitelor înainte de sezonul de iarnă.
Reducerea livrărilor, semnalată de Gazprom la începutul acestei săptămâni, a adus capacitatea gazoductului Nord Stream 1 – principala rută de livrare a gazului rusesc către Europa – la o cincime din capacitatea sa totală, în contextul în care Rusia a declarat că o altă turbină de gaz avea nevoie de reparații.
„Gazprom furnizează atât cât este necesar și posibil. Știm că posibilitățile tehnice pentru livrări au scăzut acum”, a declarat Peskov, adăugând că sancțiunile europene au împiedicat o reparație la timp a echipamentului pentru Nord Stream 1, transmite Reuters.
Peskov a precizat că Gazprom va putea crește livrările odată ce întreținerea se va încheia. „Gazprom a fost și rămâne un garant de încredere al tuturor obligațiilor sale, dar nu poate garanta livrările dacă echipamentele străine nu au putut fi reparate din cauza sancțiunilor europene”, a spus el.
Gazoductul Nord Stream 1 reprezintă aproximativ o treime din totalul exporturilor de gaze rusești către Europa.
UE a aprobat planul pentru reducerea cererii de gaz
Marți, țările UE au aprobat un plan de urgență pentru a reduce cererea de gaze, în speranța că un consum mai mic va atenua impactul în cazul în care Moscova va întrerupe complet livrările.
Planul evidențiază temerile că țările nu vor fi în măsură să îndeplinească obiectivele de reumplere a depozitelor și să își încălzească cetățenii în lunile de iarnă, iar creșterea economică fragilă a Europei ar putea fi din nou afectată dacă va trebui să se raționalizeze gazul.
Analiștii de la Royal Bank of Canada au declarat că planul ar putea ajuta Europa să treacă de această iarnă, cu condiția ca fluxurile de gaze din Rusia să fie la o capacitate de 20-50%, dar au avertizat împotriva ideii că „politicienii europeni au rezolvat acum problema dependenței de gazul rusesc”.