Decizia de oprire a livrărilor de gaze naturale ruse spre Polonia şi Bulgaria este rezultatul „acţiunilor inamicale” ale Occidentului faţă de Rusia, a anunţat miercuri Administraţia Vladimir Putin, explicând că a stabilit plata gazelor în ruble ca reacţie la sancţiunile financiare masive.

„Condiţiile care au fost fixate acum fac parte din noua metodă de plată aplicată după acţiunile inamicale din domeniile economic şi financiar”, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Figaro, potrivit Mediafax.

„Rusia a fost nevoită să instituie un nou sistem de plăţi după furtul unei părţi semnificative a rezervelor ruse”, a argumentat Dmitri Peskov, referindu-se la activele plasate în străinătate care au fost blocate prin sancţiuni.

„Nu este vorba de niciun şantaj”, a subliniat Dmitri Peskov, respigând acuzaţiile preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Bulgaria și Polonia vor fi aprovizionate de vecinii din UE

Compania rusă de stat Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze spre Polonia şi Bulgaria, întrucât cele două ţări au refuzat să achite importurile în ruble. Cu toate acestea, Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale ”de către vecinii lor din Uniunea Europeană”, după decizia Rusiei, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni”, a promis şefa Comisiei Europene într-o scurtă intervenţie în faţa presei.

Pe de altă parte, ea a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.

”Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii”, a indicat Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE.

Ea s-a ferit să confirme dacă există în UE ţări care au acceptat să plătească gazele ruseşti în ruble şi a insistat că ”plata în ruble, dacă nu este prevăzută în contract, reprezintă o încălcare a sancţiunilor noastre”.

România nu este afectată de oprirea gazelor către Bulgaria și Polonia

În ceea ce privește România, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că țara noastră nu este afectată în acest moment de această decizie a Moscovei.

„România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem. Ştiţi foarte bine că suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre. Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar.

Acum, când discutăm, se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar, încă o dată, în acest moment România nu este afectată”, a precizat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.