Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat miercuri că succesul „operațiunii speciale” al Rusiei în Ucraina nu este pus la îndoială. Declarația lui Dmitri Peskov vine după ce Parlamentul European a adoptat un text care califică Rusia drept „stat care susține terorismul” în conflictul din Ucraina.
Kremlinul a transmis miercuri că nu se îndoieşte de „succesul” ofensivei sale militare din Ucraina, într-un moment în care Kievul a denunţat atacurile ruseşti masive asupra infrastructurii energetice ucrainene, relatează AFP.
Kremlinul, convins de succesul militar în Ucraina
„Viitorul şi succesul operaţiunii militare speciale nu sunt puse la îndoială”, a dat asigurări în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la finalul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă la Erevan, capitala Armeniei.
Peskov nu a fost întrebat în conferinţa de presă de miercuri despre adoptarea de către Parlamentul European a unui text care califică Rusia drept „stat care susţine terorismul” în conflictul din Ucraina, cerând celor 27 de state membre ale UE să facă la fel, însă purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reacţionat pe Telegram.
Ea a propus ca Parlamentul European să fie calificat drept „susţinător al idioţeniei”.
Rusia nu anticipează negocieri publice cu Kievul
Săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu îşi poate imagina negocieri publice cu Ucraina. El a acuzat Kievul că modifică obiectivele unor eventuale tratative de pace şi a cerut Washingtonului să facă presiuni asupra ucrainenilor, în favoarea diplomaţiei.
Dmitri Peskov a adăugat că suferinţele civililor sunt o consecinţă a refuzului Ucrainei de a negocia. „Este consecinţa lipsei de voinţă a părţii ucrainene de a rezolva problema, de a începe negocieri, a refuzului său de a căuta un teren comun”, a fost răspunsul său când a fost întrebat despre penele de curent care afectează milioane de ucraineni.
Într-o convorbire cu presa, Peskov a afirmat că, dacă doresc, Statele Unite pot lua în considerare preocupările Rusiei şi pot încuraja Ucraina să revină la masa negocierilor.
Peskov a declarat că nu se poate conta pe Ucraina
Reprezentantul preşedinţiei ruse a susţinut că în cele nouă luni de când a început conflictul ucrainenii şi-au schimbat de mai multe ori poziţia faţă de negocierile cu Moscova, deci nu sunt de încredere.
„Mai întâi negociază, apoi refuză să negocieze, apoi adoptă o lege care interzice orice fel de negocieri, apoi spun că vor negocieri, dar publice”, a declarat Peskov reporterilor.
„Prin urmare, este dificil să ne imaginăm negocieri publice. … Un lucru este sigur: ucrainenii nu doresc niciun fel de negocieri”, a adăugat el.
De asemenea, purtătorul de cuvânt a mai spus că niciun oficial rus nu ia în considerare folosirea armelor nucleare.