Kremlinul este de părere că UE nu are alternative la importurile ruse de combustibili fosili
Aleksandr Novak susține că garantarea securităţii energetice a UE ar fi imposibilă fără a se baza pe importurile de combustibili fosili din Rusia pe termen mediu, potrivit informațiilor preluate de reuters.com
„Nu există aproape nicio alternativă rezonabilă la sursele de energie din Rusia. Luând în considerare cota de piaţă a Rusiei, devine evident că fără resursele energetice ruseşti este imposibil de garantat securitatea energetică a Europei”, a scris ministrul rus într-un articol pentru revista „Energheticeskaia Politika”.
De asemenea, acesta spune că ar fi necesari încă cinci până la 10 ani până ce UE ar putea înlocui total petrolul şi gazul ruseşti, deoarece nici SUA, nici OPEC nu au suficientă capacitate excedentară pentru a permite Europei să pună capăt importurilor de energie rusească pe termen scurt.
„De aceea, soarta industriei europene şi bunăstarea cetăţenilor UE depind în întregime de raţionalitatea deciziilor luate de liderii UE”, a mai scris Novak.
Oficialul rus a scris și că s-a înregistrat o creştere fără precedent a preţurilor la energie
Totodată, oficialul rus a scris și că s-a înregistrat o creştere fără precedent a preţurilor la energie şi o volatilitate ridicată, după introducerea sancţiunilor împotriva Rusiei în martie. Acesta a reamintit și că OPEC a declarat că nu va putea compensa scăderea livrărilor de petrol ruseşti pe piaţa mondială.
„Dacă vorbim despre posibili furnizori de cărbune către Europa, atunci miza poate fi pusă pe ţările din America de Sud şi Africa de Sud, dar, potrivit experţilor, le va fi greu să ofere un preţ acceptabil din cauza costurilor logistice semnificative şi cererii mari. (…) O alternativă rezonabilă la sursele de energie din Rusia aproape că nu există astăzi”, susține Novak.
„În situaţia actuală, nici măcar acţiunile, ci doar declaraţiile despre încetarea furnizării energiei din Rusia duc la o creştere a preţurilor pe pieţele mondiale. Dacă lumea se loveşte nu de restricţii ipotetice, ci fizice majore, preţurile pentru principalele tipuri de combustibil ar putea depăşi semnificativ maximele istorice deja atinse”, a completat viceprim-ministrul rus.