Miile de arestări din Rusia de duminică, precum şi modul în care Poliţia a acţionat împotriva manifestanţilor pro-Navalnîi, au provocat reacţii dure la nivel internaţional. Cum se apară oficialii de la Moscova?
În ciuda numeroaselor critici venite de la nivel internaţional, Kremlinul sprijină modul în care Poliţia rusă a intervenit duminică împotriva manifestanţilor care ieşiseră în stradă în sprijinul lui Aleksei Navalnîi.
„În mod firesc, Poliţia ia măsuri împotriva participanţilor la demonstraţii ilegale”
Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis sprijinul faţă de acţiunile Poliţiei ruse în timpul manifestaţiilor paşnice desfăşurate duminică. Oamenii au ieşit în stradă în mai bine de 140 de oraşe din Federaţia Rusă.
Manifestaţiile s-au soldat cu cel puţin 5.414 persoane de arestări. Peskov a explicat că s-au luat măsuri împotriva unor oameni care au încălcat legea. Poliţia ar fi intervenit în acest mod pentru că manifestaţiile nu au fost autorizate în prealabil de către autorităţi, potrivit EFE şi Interfax.
„Este vorba de manifestaţii ilegale. În mod firesc, Poliţia ia măsuri împotriva participanţilor la demonstraţii ilegale”, a declarat Peskov. La marşurile de duminică au participat destui „huligani şi provocatori cu un comportament mai mult sau mai puţin agresiv faţă de oamenii legii, ceea ce este inacceptabil. (…) Prin urmare, poliţia a acţionat şi a luat măsuri”. Peskov spune că este exclus un „dialog cu huliganii şi provocatorii, împotriva cărora trebuie aplicată legea cu severitate”.
Kremlinul a avut drept principal argument faptul că manifestaţiile nu au fost autorizate în prealabil, deci ele sunt ilegale, astfel Poliţia are mână liberă să acţioneze împotriva celor care încalcă legea.
Sprijinirea lui Navalnîi a fost doar un pretext pentru oamenii nemulţumiţi de actuala putere
Duminică, 31 ianuarie, au avut loc marşuri paşnice în sprijinul lui Aleksei Navalnîi în numeroase oraşe din Rusia, începând de la Vladivostok (Extremul Orient rus) şi Novosibirsk (Siberia) până la Ekaterinburg (Ural), Sankt-Petersburg (nord-vest) şi Moscova, centrul puterii ruse. Numeroşi comentatori ruşi au subliniat că sprijinirea lui Navalnîi a fost doar un pretext, în multe locuri oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de actuala putere rusă.
Peste tot în ţară, au putut fi văzute scene de arestări cu utilizare excesivă a forţei, în pofida caracterului paşnic al protestelor. Mai multe persoane au fost rănite.
Reprimarea protestelor a fost deosebit de violentă la Sankt-Petersburg, unde forţele antirevoltă au recurs la lovituri cu bastoane, gaze lacrimogene şi la bastoane cu şocuri electrice, arestând cel puţin 1205 manifestanţi paşnici în oraşul de pe Neva.
Au fost arestaţi şi zeci de jurnalişti prezenţi la faţa locului
Potrivit organizaţiei OVD-info, specializată în monitorizarea arestărilor în timpul manifestaţiilor, cel puţin 82 de jurnalişti figurează printre cele circa 5.400 de persoane reţinute, aspect pe care purtătorul de cuvânt al Kremlinului a încercat să-l minimalizeze.
„Fiţi de acord că nu este vorba despre ceva cu caracter de masă, orice evaluări generalizatoare nu sunt adecvate aici”, a declarat Peskov, întrebat despre arestarea brutală a jurnaliştilor în timpul exercitării profesiei lor.
În cursul manifestaţiilor de duminică au fost arestaţi jurnalişti chiar dacă purtau veste galbene cu înscrisul ‘Presa’ pentru a putea fi identificaţi de către forţele de ordine, notează EFE.
„În general, jurnaliştii au putut să lucreze absolut normal, erau în veste (galbene) şi nimeni nu i-a deranjat”, a spus Dmitri Peskov.