Kremlinul lansează amenințări: Aderarea Ucrainei la NATO ar avea consecinţe foarte negative

razboi Ucraina-Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a lansat un nou avertisment în ziua de luni, 10 iulie. Acesta susține că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ar avea consecinţe „foarte negative” pentru securitatea europeană.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lansat acest avertisment cu o zi înainte de începerea summitului NATO în timpul căruia va fi dezbătută candidatura Kievului.

Dmitri Peskov susține că aderarea Ucrainei la NATO ar avea consecinţe negative

„Aderarea Ucrainei la NATO ar avea consecinţe foarte, foarte negative aspra întregii arhitecturi a securităţii europene. Ea ar constitui de asemenea o ameninţare absolută pentru ţara noastră, ceea ce va necesita o reacţie clară şi fermă din partea noastră”, a transmis Dmitri Peskov, conform AFP.

Amintim că avertismentul a venit în contextul în care liderii statelor membre ale NATO se reunesc marţi şi miercuri în Lituania, pentru un summit ce ar urma să fie dominat de răspunsul Alianţei Nord-Atlantice la intervenţie militară a Rusiei în Ucrainei şi de solicitare de aderare la NATO a Kievului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ce va fi prezent, a declarat că nu se aşteaptă ca Ucraina să adere la NATO înainte de încheierea conflictului, dar şi-a exprimat speranţa că summitul va da un „semnal clar” ţării sale.

La rândul său, Vladimir Putin a denunţat în repetate rânduri extinderea NATO spre est şi a acuzat membrii NATO că participă la conflict livrând arme Kievului.

Joe Biden spune că Ucraina nu e pregătită de aderarea la NATO

Ucraina spera la o invitaţie oficială pentru aderarea la NATO la summit-ul de la Vilnius, care are loc chiar în această săptămână, însă Joe Biden spune foarte clar că acest lucru nu se va întâmpla.

„NATO este un proces care necesită ceva timp pentru a îndeplini toate calificările – de la democratizare la o întreagă serie de alte probleme”, a precizat Joe Biden, făcând referire la MAP (Planul de acţiune în vederea aderării), pe care Ucraina nu l-a primit la summitul NATO de la Bucureşti din 2008.

În timp ce Ucraina depune eforturi pentru a îndeplini criteriile de aderare, SUA şi alţi aliaţi i-ar putea oferi un ajutor militar similar cu sprijinul pe care Washingtonul îl oferă de multă vreme Israelului, a spus totuşi Joe Biden.

„Nu cred că există o unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război. (…) De exemplu, dacă am face acest lucru, atunci, ştiţi că suntem hotărâţi să ne angajăm pentru fiecare centimetru de teritoriu care este teritoriu NATO. Este un angajament pe care ni l-am luat cu toţii, indiferent de situaţie. Dacă războiul continuă, atunci suntem cu toţii în război. Am fi în război cu Rusia”, a spus preşedintele SUA.