Kremlinul nu e surprins de atitudinea lui Donald Trump față de NATO

Potrivit generalului locotenent în retragere Joseph Keith Kellogg, care este și fostul consilier al președintelui american Donald Trump, dacă acesta din urmă va fi reales, va retrage dreptul la apărare colectivă țărilor care nu alocă cel puțin două procente din PIB-ul lor pentru cheltuieli militare.

Kremlinul nu este surprins de declarațiile potrivit cărora Donald Trump, dacă va fi reales președinte al SUA, ar face presiuni pentru modificarea NATO și ar elimina dreptul la apărare colectivă al țărilor care nu alocă cel puțin două procente din PIB-ul lor pentru cheltuieli militare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, Joseph Keith Kellogg, general-locotenent în retragere și fost consilier al președintelui SUA, a oferit aceste informații pentru Reuters.

„Am văzut (n.r. declarațiile). Dar, ca să fim corecți, să ne amintim că, atunci când era președintele SUA, acesta a fost unul dintre principalele mesaje ale lui Trump pe care l-a folosit în toate relațiile sale cu membrii alianței. El a tot amintit aceste două procente în diferite ocazii. Așadar, nu există nicio noutate în abordarea sa față de această problemă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului reporterilor, potrivit TASS.

Ce spunea fostul președinte american?

La 10 februarie, Donald Trump, care încearcă să obțină nominalizarea la președinția SUA din partea Partidului Republican, în timp ce se adresa susținătorilor săi în statul Carolina de Sud, a amintit una dintre întâlnirile sale cu liderii NATO. Potrivit acestuia, unul dintre președinți l-a întrebat atunci dacă SUA sunt pregătite să apere alianța în cazul unei presupuse amenințări din partea Rusiei dacă țara nu va contribui la apărarea NATO.

Atunci, Trump a răspuns că nu ar apăra o astfel de țară și, mai mult, „i-ar încuraja să facă ce naiba vor (n.r. pe ruși)”. Fostul președinte nu a precizat când și unde a avut loc această conversație și care dintre lideri i-a adresat o astfel de întrebare.

Țările NATO și-au stabilit sarcina de a-și aduce cheltuielile militare la 2% din PIB la summitul din Țara Galilor din septembrie 2014, motivând decizia de amenințarea rusă. În iulie 2023, summitul de la Vilnius a decis ca 2% din PIB să devină nivelul minim al cheltuielilor de apărare pentru țările NATO, și nu o țintă.