Kremlinul promite represalii. Decizia luată de Rusia: Este o manevră ilegală. Vom riposta

Sursa: Dreamstime

Moscova reacționează dur după ce Uniunea Europeană a decis să transfere fonduri din activele ruse înghețate către Ucraina. UE a anunțat transferul primei tranșe de 1,5 miliarde de euro.

Rusia condamnă transferul de fonduri din activele ruse înghețate către Ucraina

Administrația Vladimir Putin a reacționat vehement vineri, condamnând decizia Comisiei Europene de a transfera 1,5 miliarde de euro din profiturile generate de activele ruse înghețate către Ucraina. Kremlinul a avertizat că va urma o ripostă „bine-gândită” la această măsură, pe care o consideră ilegală.

„Este o manevră ilegală. Vom riposta prin acțiuni bine-gândite”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, citat de agenția Reuters.

Peskov a subliniat că aceste acțiuni ale Comisiei Europene nu vor rămâne fără răspuns, sugerând posibile măsuri legale și alte reacții din partea Rusiei.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a calificat încercările Occidentului de a folosi profiturile generate de activele ruse drept „acțiuni penale”, avertizând că răspunsul Federației Ruse va fi „foarte dureros” pentru Uniunea Europeană.

Dmitri Peskov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Decizia Comisiei Europene și reacția Ucrainei

Uniunea Europeană a anunțat transferul primei tranșe de 1,5 miliarde de euro din profiturile generate de activele ruse înghețate. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că această măsură simbolizează un sprijin puternic pentru Ucraina și pentru securitatea Europei.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a mulțumit Uniunii Europene pentru această contribuție semnificativă la apărarea și reconstrucția Ucrainei, subliniind importanța cooperării în fața adversității.

„Mulțumesc doamnă von der Leyen și UE pentru sprijinul dumneavoastră constant și pentru această contribuție semnificativă la apărarea și reconstrucția Ucrainei. Împreună, transformăm adversitatea în putere și construim o Europă mai sigură și mai rezistentă”, a reacționat el.

Activele ruse suverane în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari au fost înghețate de țările occidentale după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Luna trecută, Grupul celor șapte democrații majore (G7) și Uniunea Europeană au convenit să utilizeze dobânzile obținute din aceste active pentru a sprijini un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a avertizat că planul G7 de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni ar putea afecta stabilitatea financiară a Europei. În ciuda acestor avertismente, Comisia Europeană a decis să continue cu transferul de fonduri către Ucraina.

Moscova a semnalat în repetate rânduri că va răspunde cu măsuri puternice de retorsiune la utilizarea activelor ruse blocate. Dmitri Peskov a subliniat că Rusia va explora toate mecanismele judiciare posibile și va acționa în mod strategic pentru a-și apăra interesele.