Aceste atacuri cibernetice „nu au nimic de-a face cu noi, deoarece Rusia nu este implicată în aceste atacuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform agerpres.ro

„Toate acuzaţiile de implicare rusă sunt absolut nefondate şi se înscriu într-o continuare a rusofobiei oarbe, pe care o constatăm cu fiecare incident”, a adăugat acesta.

Declarația seecretarului de stat american

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că implicarea Moscovei în acest caz este „destul de clară”, însă preşedintele Donald Trump a minimalizat rolul Rusiei în acest incident.

Potrivit grupului american de securitate informatică FireEye, chiar el victima atacurilor cibernetice de săptămâna trecută, guverne şi companii din domeniul consultanţei, tehnologiei şi energetic au fost vizate în primăvara anului 2020 în America de Nord, în Europa, Asia şi Orientul Mijlociu.

În Statele Unite, Departamentul de Securitate Internă, Departamentul Trezoreriei şi Comerţului, precum şi mai multe agenţii federale au fost afectate, potrivit informaţiilor din presă.

Vladimir Putin oferă un răspuns puternic

Președintele rus se referă la presupusa ingerință a Moscovei în alegerile din Statele Unite pentru a spune că este o invenție care încearcă să strice relațiile dintre cele două țări, scrie El Mundo.

Când Occidentul acuză Rusia de activitate agresivă, îi ia pe ruși drept „idioţi”, a declarat, joi, președintele rus Vladimir Putin.

La conferința de presă anuală a lui Putin, corespondentul BBC l-a întrebat pe liderul rus dacă, de când este la putere de 20 de ani, se consideră parțial responsabil pentru deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Occident. Sau dacă, dimpotrivă, crede că autoritățile ruse sunt „la fel de bune și moi ca un animal de pluș alb”.

Liderul rus a ridicat mănușa comparației și a afirmat că Rusia acționează pur și simplu ca răspuns la agresiunile Occidentului. „Suntem albi și blânzi în comparație cu d-voastră şi, da, de aceea am fost încrezători când ne-au spus că NATO nu se va extinde spre est”. Dar „infrastructura militară a NATO se apropie” de granițele Rusiei. El a reamintit, de asemenea, că nu Moscova, ci Washingtonul a ieșit din Tratatul privind rachetele anti-balistice, din Tratatul INF și din Tratatul „Cer deschis”.

„Și ce putem face în acest context? Să lăsăm totul așa cum e? Veți zbura peste noi și veți împărtăși totul cu partenerii dvs. americani, iar nu vom avea această posibilitate de a efectua zboruri de supraveghere pe teritoriul SUA? Sunteți oameni inteligenți, atunci de ce atunci ne luați de idioți?”, a întrebat el retoric.

În schimb, Putin a indicat că întreține relații bune cu președinții Chinei și Turciei. „Am opinii divergente cu privire la anumite probleme cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Uneori chiar opinii opuse. Dar el este un om care se ține de cuvânt. Dacă el crede că ceva este benefic pentru țara sa, merge până la capăt”, a spus Putin.