Moscova susține Serbia în situația privind Kosovo, cererile autorităților din regiune față de sârbii care trăiesc în nordul țării fiind nerezonabile, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Noi, bineînțeles, susținem absolut Serbia. Suntem alături de sârbii din Kosovo. Credem că acestea (n.r. cererile autorităților din Kosovo) sunt cereri absolut nerezonabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Desigur, credem că acele țări care au recunoscut Kosovo și au acționat ca garanți ar trebui să își folosească toată influența pentru a avertiza autoritățile kosovare să nu ia niciun pas necugetat care ar putea duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a adăugat Peskov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat, de asemenea, că Moscova cere respectarea drepturilor sârbilor care trăiesc în Kosovo.
„Acum, slavă Domnului, am reușit să evităm o agravare peste noapte, dar această situație este amânată doar pentru o lună, așa că este foarte important să dăm dovadă de prudență din partea tuturor părților, cu toate acestea”, a declarat Peskov. „Susținem poziția pașnică și constructivă [a Belgradului] în acest context, precum și apelurile la pace și constructivism care au fost exprimate de președintele sârb”, a mai spus oficialul, potrivit agenției ruse de presă de stat Tass.
Situația din Kosovo
Situația din Kosovo și Metohija s-a deteriorat dramatic duminică seara, după ce poliția kosovară a închis punctul de control de la granița cu Serbia. Ca răspuns, sârbii din nordul Kosovo au ieșit în stradă și au blocat autostrăzi importante.
Forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) urmăreşte îndeaproape situaţia de la frontiera dintre Kosovo şi Serbia, unde tensiunile interetnice au escaladat.
KFOR este pregătită „să intervină dacă stabilitatea ar fi pusă în pericol”, conform mandatului său încredinţat de către Consiliul de Securitate al ONU, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii duminică seara.
De asemenea, KFOR subliniază că se află în contact cu ambele părţi – sârbi şi kosovari – şi a lansat un apel la dialog, reiterând că ‘va recurge la toate măsurile necesare pentru menţinerea stabilităţii’.
În acest context, guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni. Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.
Ce măsuri urmau să intre în vigoare
Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.
Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.
Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.