Kristalina Georgieva va candida pentru un al doilea mandat în fruntea FMI

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), va candida pentru un al doilea mandat de cinci ani, după ce a fost nominalizată de mai multe țări europene pentru a conduce organizația, conform informațiilor furnizate de The Guardian.

Economista bulgară și adeptă a politicilor de combatere a schimbărilor climatice va beneficia de sprijinul țării sale natale, care a confirmat acceptarea nominalizării pentru un al doilea mandat începând din septembrie.

Franța o va susține pentru un al doilea mandat

Bruno Le Maire, ministrul francez al Finanțelor, a afirmat în cadrul unei reuniuni de nivel înalt a G20 din weekendul trecut că Georgieva a gestionat cu succes conducerea instituției și că Franța o va susține pentru un al doilea mandat. Dimitar Radev, guvernatorul Băncii Centrale a Bulgariei, a subliniat că a câștigat „un mare respect și încredere” din partea statelor membre ale FMI în timpul primilor cinci ani de mandat în această organizație cu sediul la Washington.

Miniștrii de Finanțe din Spania, Polonia și Țările de Jos sunt așteptați să se alăture Bulgariei și Franței în susținerea candidaturii Kristalinei Georgieva. Sprijinul oferit de țările europene, care este probabil să includă și Marea Britanie, va fi crucial pentru realegerea sa, având în vedere că acestea obișnuiesc să desemneze un candidat la conducerea FMI, deși toți membrii Uniunii Europene trebuie să fie de acord. Decizia finală va fi luată de consiliul de administrație al instituției.

Georgieva, care va împlini 71 de ani în august, a ocupat funcția de director executiv al Băncii Mondiale din 2017, înainte de a prelua conducerea FMI în octombrie 2019.

Kristalina Georgieva a fost aproape silită să demisioneze

În 2021, Kristalina Georgieva a fost aproape silită să demisioneze, după ce a fost acuzată de manipularea unor date în timpul mandatului său la Banca Mondială. Ea a respins vehement aceste acuzații și ulterior a fost absolvită de orice vină, însă acest lucru s-a întâmplat abia după ce consiliul de administrație al FMI s-a reunit de șapte ori pentru a examina cazul ei.

Georgieva este a doua femeie care conduce FMI și prima persoană provenită dintr-o economie de piață emergentă. Ea a fost criticată pentru faptul că nu a reușit să înceteze ciclul datoriilor și ratele ridicate ale dobânzilor care limitează perspectivele de creștere în mare parte din zonele în curs de dezvoltare.