priveste onorarea promisiunilor facute Uniunii Europene la incheierea negocierilor de aderare.
Capital: Care sunt concluziile dvs., dupa intalnirile cu oficialitatile de la Bucuresti?
Neelie Kroes: A mai ramas extrem de putin timp pana la raportul de tara al Comisiei Europene, din toamna acestui an, iar obiectivele pe care Romania si le-a propus in domeniul politicii de concurenta sunt departe de a fi indeplinite. Practic, mai aveti doar cateva saptamani la dispozitie pentru a demonstra ca dincolo de promisiuni se afla fapte concrete si as regreta ca semnalul dat de Romania sa fie negativ, mai ales in conjunctura actuala.
Capital: Concret, ce aspecte ale politicii de concurenta aveti in vedere ca „departe de a fi indeplinite“?
Neelie Kroes: Politica in domeniul ajutoarelor de stat, la acest aspect ma refer. Obiectul discutiei nu este cadrul legislativ, pentru ca acesta exista, nu este nici cel institutional, pentru ca si acesta este pus la punct. Obiectul discutiei este daca cele doua functioneaza, daca produc rezultate concrete, daca s-a schimbat ceva in realitate. Noi, Uniunea Europeana, suntem in continuare dispusi sa acordam tot sprijinul necesar punerii in functiune a mecanismelor economiei de piata, dar factorii principali raman Guvernul roman si organismul cu atributii in domeniul concurentei. Lor le revine rolul central, decisiv.
Capital: Ce asteapta Comisia Europeana de la Guvernul roman si de la Consiliul Concurentei ?
Neelie Kroes: Transparenta, monitorizare a ajutoarelor de stat, semnalarea acordarii de ajutoare de stat. Ma refer aici in principal la Consiliul Concurentei, care inca nu are in lucru suficiente cazuri de acordare a ajutoarelor stat. As regreta sa fiu nevoita sa cer activarea clauzei de salvgardare, dar daca Romania nu este pregatita, o voi face.
Capital: Va referirti la cazuri de acordare ilegala a ajutoarelor de stat?
Neelie Kroes. Exact. Comisia Europeana asteapta semnalarea acestor cazuri de catre Consiliul Concurentei, nu de catre mass-media. Aflam din presa romaneasca despre existenta unor incalcari flagrante ale regulilor de acordare a ajutoarelor de stat, iar Consiliul Concurentei tace. Ii intrebam pe cei din Consiliul Concurentei „de ce nu aveti in lucru aceste cazuri“ si ni se raspunde „Nu stiam nimic despre ele“. Este o abordare neserioasa.
Capital: Care este mesajul dvs. catre Guvernul Romaniei si Consiliul Concurentei, in calitate de comisar pentru concurenta al Uniunii Europene?
Neelie Kroes: Daca doriti sa intrati in Uniunea Europeana, trebuie sa respectati legile Uniunii Europene. Este regula obligatorie pentru toate statele membre. Directivele europene din domeniul concurentei au un sens si servesc tuturor statelor membre, pentru ca creeaza sanse egale pe piata interna europeana, pentru ca asigura accesul tuturor tarilor, tuturor companiilor si, in final, determina stabilitatea locurilor de munca, cresterea economica si bunastarea cetatenilor.
Kroes: «As regreta sa propun activarea clauzei de salvgardare»
19 mai 2005, 12:00
Ultima modificare în 19 mai 2005, 15:00
priveste onorarea promisiunilor facute Uniunii Europene la incheierea negocierilor de aderare. Capital: Care sunt concluziile dvs., dupa intalnirile cu oficialitatile de la Bucuresti?Neelie Kroes: A mai ramas extrem de putin timp pana la raportul de tara al Comisiei Europene, din toamna acestui an, iar obiectivele pe care Romania si le-a propus in domeniul politicii de concurenta sunt departe de a fi indeplinite. Practic, mai aveti doar cateva saptamani la dispozitie pentru a demonstra ca dincol
Etichete: arhiva,
concurenta,
Consiliul Concurentei
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- BNR nu se opreste
- Credite in dolari mai scumpe cu 0,5%
- «Sunt oameni ireductibil opusi unii altora»
- Siemens cauta salvare
- Tranzactiile cu terenuri merg cu toate panzele sus la Constanta
- Realitati paralele
- Vanzarea imobilelor va fi impozitata de la 1 iunie
- In cazul Romaniei si Bulgariei, cuvantul de ordine al PE este „amanare“
- Nota de plata pentru inundatii creste pe zi ce trece
- Analiza tehnica: bet-fi