Kronospan, acuzată de falsificarea raportărilor de emisii toxice în România

Kronospan

SURSA FOTO: Kronospan

Ancheta împotriva companiei austriece Kronospan investighează acuzații legate de poluarea cu substanțe dăunătoare în România. Se suspectează că această companie ar fi raportat greșit nivelul emisiilor de substanțe periculoase și ar fi clasificat anumite exporturi ca fiind sigure, deși nu erau.

Kronospan, acuzată de falsificarea raportărilor de emisii toxice în România

Ancheta împotriva companiei austriece Kronospan investighează acuzații legate de poluarea cu substanțe dăunătoare în România. Se suspectează că această companie ar fi raportat greșit nivelul emisiilor de substanțe periculoase și ar fi clasificat anumite exporturi ca fiind sigure, deși nu erau.

Recent, au avut loc percheziții la sediile Kronospan și Kronochem, la Agenția pentru Protecția Mediului Alba și la o firmă din Târgu Mureș care se ocupă de monitorizarea emisiilor. Această anchetă a început acum câțiva ani, după ce autoritățile din Alba au primit informații despre posibile fraude legate de emisiile de formaldehidă. În 2023, investigația s-a extins, după ce comisarii Gărzii de Mediu au descoperit nereguli în activitatea Kronospan și au depus plângeri.

Suspiciuni de fals în înscrisuri și emisiile cu formaldehidă

În februarie 2023, Garda Națională de Mediu a desfășurat un control național asupra firmelor care se ocupă de gestionarea și arderea deșeurilor periculoase. Printre companiile verificate a fost și Kronospan, unde s-au analizat emisiile de pulberi de la secția de plăci MDF (plăci din fibre lemnoase).

Comisarii au descoperit probleme în raportările emisiilor. În perioada septembrie-decembrie 2022, aceștia au observat că aceleași valori ale emisiilor au fost folosite repetitiv în rapoarte, la intervale orare și în zile diferite, iar unele valori s-au repetat chiar și de 16 ori într-o singură lună. Mai mult, aceste valori aveau câte opt zecimale, ceea ce părea improbabil pentru măsurători reale.

De asemenea, documentele arată că, în anumite zile, fabrica nu a înregistrat nicio emisie, deși funcționa. De exemplu, în noaptea dintre 26 și 27 septembrie 2023, între orele 22:00 și 6:00 dimineața, sistemul de monitorizare nu a înregistrat nimic, ca și cum fabrica nu ar fi emis pulberi deloc timp de 8 ore.

Aceste nereguli au ridicat suspiciuni în rândul anchetatorilor, care au început să se îndoiască de corectitudinea datelor raportate privind emisiile. În documentele lor, aceștia sugerează că raportările false ar fi fost făcute pentru a evita sancțiuni de mediu și iau în calcul posibilitatea ca aceste fapte să fie considerate infracțiuni de uz de fals, dacă o altă persoană a folosit aceste date false pentru a crea efecte juridice.

SURSA FOTO: www.riseproject.ro

Transportul de deșeuri către Suedia

Procurorii din Alba suspectează că o firmă din grupul Kronospan, Kronochem Sebeș SRL, ar fi exportat deșeuri periculoase etichetate incorect ca fiind „nepericuloase” pentru a simplifica procesul de export. Deșeurile exportate sunt catalizatori folosiți în producția de formaldehidă, o substanță toxică și cancerigenă utilizată de Kronospan ca adeziv în producția de plăci PAL și MDF.

Formaldehida este periculoasă pentru sănătate, fiind asociată cu riscuri grave pentru angajații expuși la doze mari, inclusiv leucemie mieloidă și forme rare de cancer la nivelul sinusurilor și cavității nazale.

În timpul controalelor, comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că Kronochem a trimis peste 24 de tone de catalizatori uzați către firma suedeză Johnson Matthey Formox AB pentru reciclare. Însă în documentele de transfer, deșeurile au fost încadrate ca „nepericuloase” (categoria „Verde”), ceea ce include deșeuri obișnuite precum hârtie, textile și plastic. Astfel, Kronochem a putut să exporte rapid deșeurile, evitând birocrația necesară pentru deșeurile periculoase, care ar fi impus obținerea aprobărilor tuturor țărilor de tranzit.

Conform procedurii oficiale, transportul deșeurilor periculoase ar fi necesitat aprobări din partea țărilor de tranzit – România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania și Suedia – dar Kronochem a folosit documentația simplificată destinată deșeurilor nepericuloase, ceea ce poate fi considerat un transfer ilegal de deșeuri periculoase.

Întrebată despre această situație, compania Johnson Matthey Formox din Suedia a refuzat să comenteze, menționând într-un e-mail oficial că nu au declarații de făcut în acest moment.

Traseul unui dosar complicat

Înainte ca dosarul să ajungă la procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, ancheta privind suspiciunile de falsificare a datelor și transport ilegal de deșeuri a trecut prin mai multe instanțe.

Inițial, în 2023, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș a deschis două dosare penale, după ce Garda Națională de Mediu a făcut plângeri împotriva companiilor Kronochem Sebeș SRL și Kronospan Trading SRL. Ulterior, aceste dosare au fost trimise la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, unde au fost combinate cu un alt dosar ce investiga fapte similare.

La scurt timp după, cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, care săptămâna trecută a organizat percheziții în cadrul anchetei. Potrivit comunicatului oficial, investigațiile vizează infracțiuni precum poluarea prin emiterea de substanțe periculoase în aer, exportul ilegal de deșeuri, falsificarea datelor în sistemele informatice și falsuri în documente oficiale. Ancheta continuă, urmărind să clarifice dacă aceste infracțiuni au fost comise.

SURSA FOTO: www.riseproject.ro

Puteți afla mai multe informații AICI.