Kuweitul va distribui aproximativ 240,5 milioane de dinari (780 milioane de dolari) pentru a-i sprijini pe cetăţenii kuweitieni angajaţi în sectorul privat, în cadrul eforturilor destinate diminuării impactului pandemiei de coronavirus, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, transmite Reuters.
Autoritatea publică pentru ocuparea forţei de muncă va distribui aceste sume către proprietarii de afaceri kuweitieni şi angajaţii din sectorul privat pentru o perioadă de şase luni, începând de luna trecută.
Majoritatea kuweitienilor lucrează la stat
Doar aproximativ 70.000 de cetăţeni kuweitieni lucrează în sectorul privat, unde marea majoritate a lucrătorilor sunt străini. În condiţiile în care companiile au concediat un mare număr de muncitori străini, guvernul a intervenit pentru a proteja locurile de muncă ale kuweitienilor.
Marea majoritate a cetăţenilor din Kuweit lucrează în sectorul de stat, care nu a înregistrat concedieri în masă în perioada crizei coronavirusului.
La fel ca şi alte monarhii dependente de petrol din Golful Persic, Kuweitul încearcă de mult timp să îşi încurajeze cetăţenii să accepte locuri de muncă în sectorul privat, şi în acest sens acordă angajaţilor din privat stimulente guvernamentale suplimentare.
Finanţele Kuweitului au primit o dublă lovitură în urma pandemiei de coronavirus şi a scăderii preţului petrolului.
Criza prețului petrolului
În pofida avuţiei sale, Kuweitul ar putea înregistra în acest an un deficit bugetar de peste 11% din Produsul Intern Brut, după un surplus de 4,8% din PIB anul trecut, estimează Fondul Monetar Internaţional.
În context, trebuie precizat că prețul la petrol a scăzut la un nivel record, în condițiile în care cererea s-a prăbușit din cauza pandemiei de coronavirus, iar producătorii de combustibil au rămas fără spațiu de stocare.
S-a ajuns chiar la o premieră istorică ce a consemnat tranzacționarea contractelor futures dintre producătorii și comercianții de petrol la prețuri negative.
Soluția găsită de marii producători a fost reducerea ofertei, în consecință s-a ajuns la un acord pentru reducerea producției de petrol, în perioada cea mai critică a pandemiei.