BCR ifiinteaza BCR Leasing
La iceputul lunii aprilie 2001 va devenii operationala BCR Leasing, o noua societate componenta a grupului financiar Banca Comerciala Romina. BCR detine pachetul majoritar de actiuni al noii societati (75%), restul actiunilor fiind detinut de Financiara SA (10%), Omniasig (5%), Asiban (5%) si BCR Securities (5%). Capitalul social al noii societati este de 5,5 miliarde de lei. BCR Leasing va derula operatiuni de leasing financiar pentru persoane fizice si juridice. Conducerea noii companii si-a propus sa ajunga sa detina i urmatorul an o cota de circa 8-10% din piata serviciilor de leasing din Rominia.

BRS a lansat „Contul de Piata Monetara BRS”
Noul cont lansat de Banca Romina de Scont, destinat atit persoanelor fizice cit si celor juridice, este un produs similar unui cont curent, dar care ofera dobinzi mai mari i cazul soldurilor de peste 20 de milioane de lei. Dobinzile, stabilite pe transe, i concordanta cu valoarea soldului contului, se calculeaza zilnic, plata facindu-se la sfirsitul lunii. Deschiderea acestor conturi nu se comisioneaza. Marele avantaj il reprezinta faptul ca transferurile pot fi realizate i orice zi lucratoare, la fel ca si i cazul conturilor curente,
neexistind penalitati pentru retrageri iainte de termen.

VISA va implementa un nou sistem de management al riscului
VISA International a icheiat un parteneriat cu „ai Corporation”, privind achizitionarea sistemului RiskNet. Sistemul, utilizat deja de 16 banci membre Visa din Europa Centrala si Orientul Apropiat, monitorizeaza, detecteaza si gestioneaza fraudele de pe orice tip de carduri.
Deocamdata nici o banca romineasca nu a implementat acest nou sistem. „Nevoia bancilor de a controla tentativele de frauda este mult mai mare pe pietele noi de carduri, dat fiind faptul ca acestea sunt foarte atractive pentru infractori. RiskNet functioneaza indiferent de numarul de carduri al unei banci si poate monitoriza citeva milioane de tranzactii pe zi, fiind foarte potrivit pentru bancile din Europa de Est”, a declarat Radu Obreja, vicepresedinte VISA CEMEA.

Banc Post a vindut obligatiuni de stat i valoare de peste 8,5 mil. USD
in primele trei zile ale emisiunii de obligatiuni de stat denominate i valuta emise de Ministerul Finantelor, Banc Post a vindut titluri i valoare de peste 7,8 milioane de dolari si 1,6 milioane de marci germane. Obligatiunile de stat sunt emise pe durate de 367 de zile si 545 de zile si au valori nominale de 500 USD si 500 DM, cu multiplii aferenti. Titlurile sunt puse i vinzare i cadrul a opt emisiuni publice i perioada 7-23 martie 2001. Dobinzile sunt de 7,5% pe an la dolari pentru 167 de zile si 8% pentru 545 de zile. in cazul marcilor, dobinda anuala pentru depozitul pe 367 de zile este de 5% pe an, iar la 545 de zile, dobinda este de 5,5% pe an.

650 mld. de lei profit la Banca L?iriac
Banca L?iriac a iregistrat i anul 2000 un profit operational de 650 miliarde de lei, i crestere cu 55% fata de cel obtinut i 1999 (420 de miliarde). Veniturile nete din dobinzi au fost de 540 de miliarde de lei, veniturile din comisioane s-au ridicat la 310 miliarde, iar veniturile din operatiuni de trezorerie au fost de 95 de miliarde.
Banca a mai iregistrat alte venituri i valoare de 155 de miliarde de lei, iar costurile totale au fost de 450 de miliarde. in 2000, Banca L?iriac a contribuit cu 104 miliarde de lei la Fondul de garantare a depozitelor.