Klaus Iohannis l-a chemat la discuții pe premierul Nicolae Ciucă. Președintele și premierul României se întâlnesc, astăzi, la Cotroceni pentru a discuta despre situația de securitate din regiune, în contextul în care este iminentă o invazie a Rusiei în Ucraina. Evenimentul are loc în condițiile în care Rusia a masat peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina. Întâlnirea dintre președinte și premier va avea loc la ora 13.00, potrivit Administrației prezidențiale.
În urmă cu două zile, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a spus că prezenţa militară americană în Polonia şi România va crește treptat pentru că sunt parte NATO.
„Vom creşte efectiv prezenţa militară în Polonia, în România, (…) pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste ţări. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie în raport cu Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Joe Biden miercuri. La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat miercuri, în fața șefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, că Franța va participa cu o prezență militară avansată în România.
Klaus Iohannis, reacție la anunțul lui Joe Biden și Emmanuel Macron
În replică la aceste declarații, Klaus Iohannis a spus că salută anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult.
„Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris acesta pe Twitter.
Klaus Iohannis a vorbit constant cu Emmanuel Macron pe această temă, iar Bogdan Aurescu a dialogat constant cu omologul francez pe tema respectivă.
Vasile Dîncu: Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România
În ceea ce privește pericolul unui război, ministrul Apărării, Vasile Dîncu a dat asigurări că nu există motive de îngrijorare.
”Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu. În opinia sa, nu este cazul să fie convocată o ședință extraordinară a CSAT în care să se aibă în vedere situația tensionată de la granița Ucrainei.
El a transmis un mesaj pentru toți românii care sunt îngrijorați. Dîncu a susținut că NATO nu va reacționa, indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei.
„Pentru cei care sunt îngrijorați – în primul rând, NATO, așa cum a anunțat Secretarul General Stoltenberg, nu va reacționa, indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei. Nu va reacționa militar, pentru că este clar că Ucraina nu este membru NATO, iar tratatul nord-atlantic arată că nu reacționează militar decât dacă sunt amenințate țări care sunt în NATO”, a susținut ministrul Apărării la TVR.
Vasile Dîncu a ținut să puncteze că țara noastră nu va fi implicată într-un eventual război.