România s-ar afla în pragul dictaturii, consideră avocata lui Călin Georgescu

Comisia de la Veneția va efectua o analiză detaliată a situației din România, iar membrii acesteia și-au exprimat deja îngrijorările legate de actele instituțiilor românești, în special în ceea ce privește funcționarea Curții Constituționale a României (CCR). Într-un interviu pentru Realitatea Plus, avocata Ingrid Mocanu a explicat ce pași vor urma autoritățile europene și ce implicații ar putea avea acest proces pentru justiția din România.

Ingrid Mocanu
Ingrid Mocanu / SURSĂ: Sputnik

CCR a comis o eroare ce nu mai poate fi corectată

Potrivit avocatei lui Călin Georgescu, Comisia de la Veneția a transmis un mesaj clar: CCR, instituție esențială în sistemul judiciar românesc, este „plină de indivizi fără pregătire” și a comis o eroare ce nu mai poate fi corectată.

De asemenea, Comisia și instanțele românești au convenit că deciziile luate nu au fost corecte și că trebuia oferită o mai mare atenție cererii inițiale a părților implicate, întrucât dreptul la un proces echitabil este esențial în fața acuzațiilor aduse unui individ, transmite Ingrid Mocanu.

În acest context, Comisia de la Veneția va întreprinde mai multe acțiuni. Membrii instituției vor discuta cu lideri ai opoziției și vor audia diverse persoane, nu într-o anchetă oficială, ci în cadrul unei proceduri de informare, având ca scop realizarea unui raport mai detaliat față de cel inițial, a mai spus avocata lui Călin Georgescu.

Acest raport va reflecta o viziune mai amplă asupra procedurilor juridice din România.

„CCR e aia care este plină de indivizi fără pregătire în ea. A greșit, dar acum nu se mai poate remedia. A spus și Comisia, a spus și instanța. E greșit, dar nu avem ce să facem.

Comisia de la Veneția a zis că și instanța a greșit pentru că și instanța trebuia să ia în calcul pe fond cererea noastră și să o analizeze pentru că trebuie să ai dreptul la un proces echitabil în momentul în care ți se aduc niște acuzații.

Deja a început să facă trimiterile acelea, se va întâlni, va discuta și cu lideri din opoziție. Vor audia mai multe persoane, nu în cadrul unei anchete, ci în cadrul unei plângeri de info pentru a face un raport mai detaliat fată de cel inițial în prealabil”, spune Ingrid Mocanu.

CCR
SURSA FOTO: www.ccr.ro

Curtea Penală Internațională a fost sesizată

Pe de altă parte, și Curtea Penală Internațională (CPI) a fost sesizată cu privire la unele aspecte ale acestui caz, iar procedurile derulate sunt în plin proces, spune avocata lui Călin Georgescu.

Deși detaliile sunt confidențiale, avocata a subliniat că cererea depusă la CPI se află în conformitate cu tratatele internaționale, iar probele au fost deja transmise autorităților competente. Având în vedere natura regimului penal al anchetei, informațiile legate de audieri și proceduri sunt extrem de restricționate.

În încheiere, Ingrid Mocanu a menționat că, deși procedurile legale sunt în curs, implicarea doamnei Iulia Motoc, judecătorul României la CPI, este o figură semnificativă, iar discuțiile legate de „#rezist” și legătura cu orientările „soroșiste” ar putea adăuga un nou strat de complexitate procesului.

”Și la Curtea Penală Internațională (CPI) s-a făcut o cerere, nu se pot spune foarte multe, acolo este o anchetă vastă, teoretic ar trebui să se deruleze, are și regim penal, deci nu ar trebui să se dea niciun fel de informație nici cu privire la audieri nici procedurile pe care le derulează pentru că procedura este asimilată uneia penale acolo.

A fost sesizată și CPI, s-au depus probele prevăzute de lege, le află, cererea este depusă în cadrul tratatului în care se află CPI. Totuși, să nu uităm că doamna Motoc este judecătorul României acolo, adică tot #rezist……pe linia aceasta soroșistă”, a declarat Ingrid Mocanu.